The Malaysia Post

Memetik ketidaksediaan, Hisyam Teh kini berkata beliau tidak akan dapat menyertai rayuan terakhir Najib SRC International

Dalam kejadian yang tidak dijangka, peguam kanan Hisyam Teh Poh Teik telah menjelaskan bahawa beliau tidak akan memfailkan sebarang hujahan untuk membela Datuk Seri Najib Razak dalam rayuan terakhir bekas perdana menteri itu terhadap sabitan menyalahgunakan dana daripada SRC International Sdn Bhd.

Hisyam telah memohon untuk melepaskan dirinya sebagai peguam Najib pagi ini jika Mahkamah Persekutuan enggan menangguhkan pendengaran rayuan terakhir.

Beliau bagaimanapun dihalang oleh panel lima hakim diketuai Ketua Hakim Negara Tun Tengku Maimun Tuan Mat, yang mengingatkan peguam itu bahawa beliau mempunyai kewajipan terhadap anak guamnya selepas menerima pelantikan itu.

Semasa sidang media, Hisyam berkata beliau tidak berada dalam kedudukan untuk mengambil bahagian dalam prosiding rayuan semasa kerana dia tidak diberi masa, yang telah dipohonnya ke mahkamah dan dinafikan, untuk membuat persiapan yang diperlukan untuk pembelaan Najib.
“Saya tidak nampak cara bermakna saya boleh bermain sejauh prosiding berkenaan kerana kami sebenarnya tidak bersedia.

“Dalam keadaan itu, saya tidak dapat memainkan peranan yang berkesan. Jadi, pada dasarnya, Datuk Seri (Najib) tidak mempunyai perwakilan undang-undang. Itu hujung pangkalnya,” katanya kepada pemberita di Istana Kehakiman di sini.

Bagi permohonan pagi ini untuk mendapatkan pelepasan, Hisyam menjelaskan bahawa beliau telah memilih untuk dilepaskan kerana pasukannya tidak dapat mewakili Najib secara berkesan sebagai peguam selepas Mahkamah Persekutuan menolak permintaan pihak pembelaan untuk menangguhkan perbicaraan “tiga hingga empat bulan” lagi.

Hisyam berhujah bahawa kes SRC International bukanlah “biasa” dan permintaan penangguhan pasukan pembelaan dibuat dengan niat baik berhubung skop dan rayuan kes ini.

Terdahulu, Hisyam memberitahu mahkamah beliau akan berhujah untuk Najib berdasarkan penghujahan sebelum ini yang difailkan di Mahkamah Rayuan oleh bekas peguam Najib Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah, selepas pihak pembelaan menyatakan tidak bersedia untuk membentangkan kesnya kerana mereka dilantik pada jam kesebelas.

Ketua hakim negara kemudiannya keluar dari konvensyen awal hari ini dan memerintahkan pihak pendakwaan membentangkan kesnya terlebih dahulu supaya pasukan undang-undang baharu Najib mempunyai lebih banyak masa untuk menyediakan kes mereka.

Pendakwaraya ad hoc Datuk V. Sithambaram, yang mengetuai pendakwaan, meneruskan penghujahan. Beliau dibantu oleh timbalan pendakwa raya Donald Joseph Franklin, Sulaiman Kho Kheng Fuei, Mohd Ashrof Adrin Kamarul dan Manjira Vasudevan.

Sejurus sebelum mahkamah ditangguhkan pada hari itu, Hisyam memaklumkan panel lima hakim bahawa beliau ingin menjelaskan kenyataannya mengenai pemfailan “penghujahan baru” yang dibawa oleh media sebelum ini.

Peguam itu menjelaskan bahawa dia akan memfailkan “penghujahan baru” hanya sekiranya penangguhan diberikan.

Tengku Maimun berkata mahkamah telah berulang kali membuat pendirian menafikan sebarang bentuk penangguhan dan memberi kebebasan kepada pihak pembelaan untuk menjawab hujahan pihak pendakwaan kemudian.

Hisyam kemudian menjawab bahawa beliau tidak akan mengambil bahagian pada bila-bila masa semasa prosiding itu.

Mahkamah Rayuan pada 8 Disember 2021 mengekalkan keputusan Mahkamah Tinggi pada Julai 2020 dan hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta yang dikenakan terhadap Najib.

Najib telah didapati bersalah atas satu pertuduhan salah guna kuasa, tiga pertuduhan pecah amanah jenayah, dan tiga pertuduhan pengubahan wang haram.

Perbicaraan di mahkamah agung negara itu telah dijadualkan berlangsung selama sembilan hari, dari 15 Ogos hingga 19 Ogos, dan akan disambung semula selepas hujung minggu ini dari 23 Ogos hingga 26 Ogos.

15 dan 16 Ogos dihabiskan untuk mendengar bidaan Najib untuk menambah bukti baharu dan menuntut penangguhan yang akhirnya tidak dibenarkan oleh Mahkamah Persekutuan. Mahkamah kemudiannya menetapkan 18 Ogos sebagai permulaan perbicaraan rayuan utama SRC International.

Kes itu kini di Mahkamah Persekutuan, dan ia adalah peluang terakhir Najib untuk meyakinkan hakim bahawa sabitan dan hukumannya harus dibatalkan.

Read Previous

Tok Mat: BN Johor perlu memperoleh 20 daripada 26 kerusi persekutuan untuk PRU15

Read Next

Ketua PBB akan bertemu Zelensky, Erdogan, dengan tumpuan kepada eksport bijirin, loji tenaga nuklear

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.