The Malaysia Post

Mengapakah kerakyatan Malaysia yang lebih pantas untuk pemain bola sepak kelahiran asing daripada pengakap lelaki Lawas yang menderita dalam Konfrontasi? Ketua parti Dayak bertanya

Parti Bansa Dayak Sarawak Baru (PBDSB) menggesa kerajaan persekutuan menghentikan amalan dwi standard dalam pemberian kerakyatan, terutamanya apabila melibatkan rakyat Sarawak yang masih ‘tanpa kerakyatan’ walaupun telah mengemukakan banyak permohonan.

Presiden parti Bobby William, dalam satu kenyataan di sini semalam, mempersoalkan keutamaan kerajaan dalam pemberian kerakyatan Malaysia kepada pemain bola sepak kelahiran England Lee Tuck melalui proses naturalisasi.

“Apakah keistimewaan pemain bola sepak itu untuk dia diberikan kerakyatan Malaysia?

“Perlukah kita menjadi selebriti terkenal atau mana-mana VVIP lain untuk diberi keutamaan sedemikian?

“Bagaimana pula dengan wira kita yang tidak didendang seperti bekas Pengakap Sempadan di Lawas yang telah banyak berkorban semasa Konfrontasi Indonesia dan masih menunggu permohonan mereka (untuk kerakyatan) diluluskan?” dia menunjukkan.

Bobby menegaskan bahawa kerajaan persekutuan mesti mengembalikan kuasa autonomi kepada Sarawak untuk mengatasi isu kewarganegaraan yang berlarutan.

Pada 31 Ogos, Lee yang bermain untuk Sri Pahang FC sebagai pemain tengah, memuat naik satu catatan di akaun Instagramnya mengucapkan terima kasih kepada pemimpin tertinggi Sri Pahang, terutama pemiliknya Tengku Abdul Rahman Sultan Ahmad Shah, kerana menyokong beliau sepanjang proses naturalisasi.

Lee, 34, dilahirkan di UK.

Berita itu mengejutkan ramai pihak, termasuk Ahli Parlimen Segambut Hannah Yeoh yang mempersoalkan sama ada kanak-kanak tanpa kerakyatan perlu menjadi pemain bola sepak profesional untuk mendapatkan kerakyatan Malaysia.

Read Previous

AS meluluskan AS$1.1b sebagai senjata untuk Taiwan, menimbulkan kemarahan China

Read Next

Barat, Rusia memperdagangkan tekanan terhadap tenaga apabila Ukraine menyerang

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.