The Malaysia Post

AS meluluskan AS$1.1b sebagai senjata untuk Taiwan, menimbulkan kemarahan China

Amerika Syarikat semalam mengumumkan pakej senjata AS$1.1 bilion (RM4.9 bilion) untuk Taiwan, berikrar untuk terus meningkatkan pertahanan pulau itu ketika ketegangan memuncak dengan Beijing, yang memberi amaran kepada Washington tentang “langkah balas.”

Penjualan itu dibuat sebulan selepas Speaker Dewan Rakyat Nancy Pelosi menentang demokrasi yang memerintah sendiri, mendorong tanah besar China untuk melancarkan aksi kekerasan yang boleh menjadi percubaan untuk pencerobohan masa depan.

Pakej itu — yang terbesar untuk Taiwan yang diluluskan di bawah pentadbiran Presiden Joe Biden — termasuk AS$665 juta untuk sokongan kontraktor bagi menyelenggara dan menaik taraf sistem amaran radar awal Raytheon yang beroperasi sejak 2013 yang akan memberi amaran kepada Taiwan tentang serangan yang akan datang.

Taiwan juga akan membelanjakan kira-kira AS$355 juta untuk membeli 60 peluru berpandu Harpoon Block II yang boleh mengesan dan menenggelamkan kapal yang masuk jika China melancarkan serangan melalui air.

Senjata itu juga termasuk AS$85.6 juta untuk lebih 100 peluru berpandu Sidewinder, tonggak tentera Barat untuk kuasa tembak udara-ke-udara mereka.

Pengumuman itu dibuat sehari selepas tentera Taiwan menembak jatuh sebuah dron komersil yang tidak dikenali di tengah-tengah siri-siri pencerobohan misteri secara tiba-tiba yang menggemparkan pulau itu berikutan aksi kekerasan yang dilakukan Beijing sebelum ini, yang mengatakan ia melepaskan peluru berpandu balistik ke atas ibu kota Taipei.

China, yang menggelar Taiwan sebagai bahagian “tidak boleh dipisahkan” dalam wilayahnya, menggesa Amerika Syarikat untuk “membatalkan serta-merta” penjualan senjata itu.

“Ia menghantar isyarat yang salah kepada pasukan pemisah ‘kemerdekaan Taiwan’ dan amat menjejaskan hubungan China-AS serta keamanan dan kestabilan di seluruh Selat Taiwan,” kata Liu Pengyu, jurucakap kedutaan China di Washington.

“China dengan tegas akan mengambil langkah balas yang sah dan perlu berdasarkan perkembangan keadaan,” katanya.

‘Penting’ untuk Taiwan

Jurucakap Jabatan Negara, yang meluluskan penjualan itu, berkata pakej itu “penting untuk keselamatan Taiwan” dan menegaskan bahawa Amerika Syarikat masih mengiktiraf hanya Beijing dan bukan Taipei.

“Kami menggesa Beijing menghentikan tekanan ketenteraan, diplomatik dan ekonomi terhadap Taiwan dan sebaliknya terlibat dalam dialog bermakna dengan Taiwan,” kata jurucakap itu.

Jualan itu “adalah kes rutin untuk menyokong usaha berterusan Taiwan untuk memodenkan angkatan tenteranya dan mengekalkan keupayaan pertahanan yang boleh dipercayai,” kata jurucakap itu dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan selaras dengan protokol.

“Amerika Syarikat akan terus menyokong penyelesaian aman bagi isu-isu rentas Selat, selaras dengan hasrat dan kepentingan terbaik rakyat di Taiwan,” katanya.

Penjualan itu memerlukan kelulusan Kongres AS, yang hampir terjamin kerana Taiwan menikmati sokongan padu merentasi parti.

Menjelang lawatan Pelosi, yang berada di barisan kedua di Rumah Putih, pegawai Biden secara senyap-senyap membuat kes kepada China bahawa dia tidak mewakili dasar pentadbiran kerana Kongres adalah cabang kerajaan yang berasingan dan sama.

Kelulusan senjata, sebaliknya, jelas datang daripada pentadbiran Biden walaupun ia konsisten dengan jualan sejak 1979 apabila Amerika Syarikat menukar pengiktirafan kepada Beijing tetapi bersetuju untuk mengekalkan kapasiti Taiwan untuk mempertahankan diri.

Biden, dalam perjalanan ke Tokyo pada Mei, nampaknya melanggar dasar AS yang berdekad-dekad dengan mengatakan Amerika Syarikat akan mempertahankan Taiwan secara langsung jika ia diserang walaupun pembantunya kemudiannya menolak kenyataannya, menegaskan bahawa dasar AS kekal samar-samar.

China menganggap Taiwan sebagai wilayah yang menunggu penyatuan semula, secara paksa jika perlu. Nasionalis China menubuhkan kerajaan saingan di Taiwan pada 1949 selepas kalah dalam perang saudara di tanah besar walaupun pulau itu telah berkembang menjadi sebuah demokrasi yang bertenaga dan hab teknologi utama.

Pencerobohan Rusia ke atas Ukraine telah menimbulkan persoalan yang semakin meningkat sama ada China mungkin mengikutinya di Taiwan dan sama ada pulau itu dilengkapi untuk mempertahankan dirinya.

Dalam penampilan Julai, ketua CIA Bill Burns berkata bahawa Presiden China Xi Jinping masih bertekad untuk menegaskan kawalan ke atas Taiwan tetapi kesengsaraan Rusia di Ukraine mungkin telah mendorong Beijing untuk menunggu dan memastikan ia boleh mempunyai kelebihan ketenteraan yang luar biasa.

Read Previous

Agensi Makanan Singapura menarik balik kicap Jenama Bunga Tangan untuk asid benzoik aditif yang tidak diisytiharkan

Read Next

Mengapakah kerakyatan Malaysia yang lebih pantas untuk pemain bola sepak kelahiran asing daripada pengakap lelaki Lawas yang menderita dalam Konfrontasi? Ketua parti Dayak bertanya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.