The Malaysia Post

VP Harris mengatakan AS akan ‘bersuara’ di Laut China Selatan

Kamala Harris

Credits: japantimes

Amerika Syarikat mengalu-alukan persaingan dan tidak mencari konflik dengan Beijing, tetapi akan membicarakan isu-isu seperti pertikaian maritim di Laut China Selatan, kata Naib Presiden Kamala Harris hari ini ketika dia mengakhiri perjalanan ke Asia Tenggara.

Dalam lawatannya ke Singapura dan Vietnam, Harris menuduh China melakukan penindasan terhadap jirannya di Asia Tenggara, mencetuskan teguran tajam dari Beijing, yang menuduh AS campur tangan dalam urusan serantau dan mengganggu keamanan.

“Kami mengalu-alukan persaingan yang sengit, kami tidak mencari konflik, tetapi dalam isu-isu seperti Laut China Selatan, kami akan bersuara,” kata Harris pada sidang media di ibu kota Vietnam, Hanoi.

“Kami akan berbicara ketika ada tindakan yang diambil Beijing yang mengancam ketertiban antarabangsa berdasarkan peraturan,” tambahnya.

Perjalanan tujuh hari Harris ke Singapura dan Vietnam adalah sebahagian daripada strategi AS yang lebih luas untuk membawa China ke peringkat global.

China, Vietnam, Brunei, Malaysia, Filipina dan Taiwan mengklaim bahagian perairan Laut China Selatan yang dipertikaikan, yang dilintasi oleh jalur pelayaran penting dan mengandungi ladang gas dan kawasan perikanan yang kaya.

Dalam pertemuan dengan para pemimpin Vietnam semalam, Harris mengatakan “tuntutan buli dan maritim berlebihan China” di Laut China Selatan harus ditentang, dan menawarkan sokongan AS untuk meningkatkan keselamatan maritim Vietnam, termasuk lebih banyak lawatan kapal perang AS ke negara itu.

Kenyataannya mendapat kecaman dari media negara China.

Semalam, negara yang dikendalikan oleh China Daily, menanggapi komen Harris di Singapura, mengatakan Harris “sengaja mengabaikan kemunafikannya sendiri” dalam usaha untuk mengumpulkan negara-negara di rantau ini menentang China.

Hari ini, setelah pertemuannya di Hanoi, Global Times mengatakan AS “bermimpi” untuk menghasut Vietnam untuk menghadapi China.

“Bagi Washington, tidak mungkin lebih baik jika perang baru antara Beijing dan Hanoi meletus,” tabloid, yang diterbitkan oleh surat kabar rasmi Parti Komunis China, dalam sebuah editorial.

Baca Lagi | Mengapa Biden tidak meninggalkan 2,500 tentera di Afghanistan?

Pentadbiran AS telah menyebut persaingan dengan China sebagai “ujian geopolitik terbesar” abad ini kerana ia mengukuhkan kedudukannya ke arah Asia.

Asia Tenggara telah menyaksikan serangkaian lawatan berprofil tinggi oleh pegawai tertinggi pentadbiran, termasuk Setiausaha Pertahanan Lloyd Austin, yang mengunjungi Hanoi pada akhir bulan Julai.

Read Previous

Pembangkang Ahli Parlimen menyokong pengenalan undang-undang anti-lompat parti

Read Next

Dr Mahathir mengatakan bukan masa tepat untuk Parlimen mendorong undi keyakinan PM Ismail Sabri

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here