The Malaysia Post

Dr Mahathir mengatakan bukan masa tepat untuk Parlimen mendorong undi keyakinan PM Ismail Sabri

Mahathir Mohamad

Credits: theedgemarkets

Anggota parlimen pembangkang Tun Dr Mahathir Mohamad tidak menganggap Perdana Menteri baru Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob harus mengemukakan undi keyakinan di Parlimen sekarang untuk mengesahkan pelantikannya, walaupun ada permintaan untuk melakukannya.

Bekas perdana menteri dua kali itu mengatakan bahawa dia tidak menyangka banyak rakyat Malaysia berminat untuk perubahan kerajaan yang lain sehingga tidak lama lagi sekiranya Ismail gagal dalam undi keyakinan di Dewan Rakyat, lapor Utusan Malaysia hari ini.

Ahli Parlimen Langkawi itu menambah bahawa Malaysia akan menjadi bahan ketawa global sekiranya kerajaan berubah lagi.

“Saya rasa kita tidak mahu menukar perdana menteri lagi. Oleh itu, jika dia pergi ke Parlimen dan tidak mendapat majoriti, kita harus berubah lagi; dunia sedang mentertawakan kita, ”kata Dr Mahathir kepada wartawan di pusat khidmatnya di Langkawi, Kedah semalam.

Ismail, Ahli Parlimen Bera, dilantik sebagai perdana menteri kesembilan Malaysia pada Sabtu lalu menggantikan Tan Sri Muhyiddin Yassin yang mengundurkan diri pada 16 Ogos setelah 15 ahli parlimen Umno menarik diri daripada menyokong pemerintahan Perikatan Nasionalnya.

Sebelum melantik Ismail, Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah telah mengeluarkan kenyataan pada 18 Ogos mendesak perdana menteri berikutnya untuk mengemukakan undi keyakinan di Parlimen kerana ini adalah perkara perlembagaan yang wajar dilakukan untuk mendapatkan kesahan.

Tetapi Utusan Malaysia melaporkan bekas Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali memetik Perlembagaan Persekutuan, mengatakan bahawa undi keyakinan di Parlimen tidak perlu untuk membuktikan sokongan Ismail setelah dia dilantik oleh Yang di-Pertuan Agong.

Berdasarkan Artikel 43 (2) (a), perdana menteri harus menjadi anggota parlemen yang, dalam penghakiman Yang di-Pertuan Agong, “kemungkinan akan mendapat kepercayaan mayoritas anggota Dewan (bawah). “

Dr Mahathir juga menyatakan harapan agar Ismail menyelaraskan Kabinetnya, memilih hanya mereka yang memiliki pengetahuan, pengalaman dan kemampuan.

“Saya harap ukuran Kabinet tidak besar. Setiap menteri harus mempunyai pengetahuan.

Baca Lagi | Pembangkang Ahli Parlimen menyokong pengenalan undang-undang anti-lompat parti

“Menteri-menteri semasa pemerintahan Muhyiddin tidak melakukan pekerjaan, mereka hanya mendapat gaji. Saya harap ia tidak menjadi seperti itu lagi, ”katanya.

Ismail telah berjanji untuk mengumumkan Kabinetnya minggu ini.

Read Previous

VP Harris mengatakan AS akan ‘bersuara’ di Laut China Selatan

Read Next

AirAsia bersedia untuk terbang ke langit

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here