The Malaysia Post

Pembangkang Ahli Parlimen menyokong pengenalan undang-undang anti-lompat parti

fahmi fadzil

Credits: thestar

Ahli politik dari kedua-dua lorong kelihatan menyokong undang-undang antipihak yang diperkenalkan, mengatakan ia akan menstabilkan dan meningkatkan persepsi politik tempatan.

Sinar Harian melaporkan Fahmi Fadzil PKR dan Hannah Yeoh DAP menyokong undang-undang baru itu, dengan Fahmi mengatakan peraturan baru itu akan mengelakkan andaian dan persepsi negatif dari muncul.

Ahli Parlimen Lembah Pantai memberi amaran bahawa ketiadaan undang-undang tersebut dapat menyebabkan warga negara mulai meremehkan proses demokrasi negara yang boleh menyebabkan bahaya atau pemberontakan.

Dia menjelaskan bagaimana kurangnya kepercayaan terhadap pemerintah dapat memicu pemberontakan, sehingga rakyat tidak lagi terganggu dengan pemerintahan yang baik.

“Kami akan melihat situasi di mana akan ada serpihan orang yang enggan keluar mengundi atau ada yang mungkin menghancurkan suara mereka. Jika kita melihat konsep tanpa pajak tanpa perwakilan, rakyat berhak mengetahui bagaimana cukai yang mereka bayar dibelanjakan oleh pemerintah.

“Apabila rakyat berhenti memperhatikan pemimpin mereka memanfaatkan peluang untuk melakukan rasuah, itu akan melahirkan lebih banyak kleptokrat dan kroni yang akan menghancurkan negara,” katanya.

Sementara itu, Yeoh DAP menekankan pentingnya undang-undang anti-melompat untuk menanamkan keyakinan kepada pengundi untuk meyakinkan mereka untuk keluar dan memberikan suara.

“Jika tidak, apa yang berlaku sekarang, dengan tiga perdana menteri (dilantik) dalam tiga tahun, akan berulang,” kata Yeoh.

Laporan Sinar Harian juga menyaksikan anggota dewan tertinggi Umno, Datuk Mohd Razlan Rafii menyatakan sokongannya terhadap penggubalan undang-undang tersebut, dengan mengatakan ia tidak akan bertentangan dengan Perkara 10 (1) (c) Perlembagaan Persekutuan mengenai kebebasan bersuara.

Dia mengatakan adanya undang-undang tersebut akan memastikan kesetiaan berkelanjutan dari ahli politik terhadap parti mereka, dengan undang-undang yang berlaku untuk kedua-dua penggubal undang-undang dan parti politik.

“Ini akan berarti bahawa ketika kita berbicara tentang kebebasan berekspresi, ini akan berlaku untuk kedua-dua pihak yang merupakan Anggota Parlimen dan pihak yang memberikan izin untuk menggunakan lambang dan aset mereka.

Baca Lagi | Muhyiddin akan memutuskan calon Bersatu untuk Kabinet PM Ismail

“Aset pesta merujuk kepada mesin, tenaga kerja, waktu, dan dana mereka yang digunakan oleh seseorang yang bertanding dan yang terpilih di bawah logo parti.

Mohd Razlan menambah bagaimana adanya undang-undang tersebut akan memastikan blok pemerintah tetap stabil walaupun majoriti mereka hanya segelintir anggota Parlimen.

Read Previous

Ugas menumpaskan Pacquiao untuk mengekalkan mahkota kelas welter WBA

Read Next

VP Harris mengatakan AS akan ‘bersuara’ di Laut China Selatan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here