The Malaysia Post

Muhyiddin akan memutuskan calon Bersatu untuk Kabinet PM Ismail

Muhyiddin Yassain

Credits: i2.wp

Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) nampaknya yakin akan mempunyai perwakilan dalam Kabinet baru yang diketuai oleh Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yang berasal dari Umno.

Anggota majlis tertinggi Bersatu Datuk Razali Idris berkata parti itu mengadakan mesyuarat baru-baru ini dan memberi mandat penuh kepada presidennya Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk memutuskan siapa di antara anggotanya yang akan mencalonkan jawatan Kabinet, lapor Sinar Harian hari ini.

“Saya rasa hubungan Muhyiddin dengan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sangat erat.

“Kami menyerahkan kepada Muhyiddin untuk memutuskan apakah akan menukar menteri lama atau mengganti yang baru, kami memberikannya mandat,” kata Razali.

Dia memberitahu bahawa Ismail mengunjungi Muhyiddin di rumahnya dan mengadakan perbincangan dengan pendahulunya pada hari yang sama dia dilantik sebagai perdana menteri.

Bagaimanapun, Razali mengatakan bahawa semasa pertemuan Bersatu, para anggotanya tidak membincangkan selok-belok siapa yang harus dicalonkan ke Kabinet atau kementerian mana yang harus diberikan oleh parti itu.

Dia menambahkan bahawa Muhyiddin sebagai perdana menteri sebelumnya cukup berpengalaman untuk membuat keputusan terbaik dan parti itu tidak akan campur tangan dalam membuat keputusan.

Ismail, yang merupakan naib presiden Umno, dilantik sebagai timbalan perdana menteri dalam Kabinet Muhyiddin pada 7 Julai, hanya sebulan lebih sebelum kejatuhan pemerintahan Perikatan Nasional.

Muhyiddin meletak jawatan sebagai perdana menteri pada 16 Ogos berikutan penarikan sokongan daripada 15 ahli parlimen Umno.

Baca Lagi | Parti-parti pembangkang mesti menyertai Pakatan untuk mempengaruhi rakyat Malaysia di GE15

Ismail yang hadir untuk bekerja secara rasmi semalam telah berjanji untuk mengumumkan Kabinetnya minggu ini, setelah menyampaikan barisan kepada Yang di-Pertuan Agong.

Dia juga membuang beberapa “daftar” calon potensial yang telah beredar di media sosial, menyebutnya palsu dan mengatakan bahawa perbincangan masih berlangsung.

Read Previous

Blackpink The Movie terlaris untuk pawagam acara pada tahun 2021

Read Next

WWF-Malaysia mahu pelakunya yang bertanggungjawab terhadap logjam dihukum

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here