The Malaysia Post

WWF-Malaysia mahu pelakunya yang bertanggungjawab terhadap logjam dihukum

WWF-Malaysia

Credits: newscdn

WWF-Malaysia telah meminta kerajaan Sarawak untuk melakukan penyelidikan menyeluruh dan cepat mengenai logjam di wilayah Baleh Atas dan menyerahkan pihak-pihak yang salah ke pengadilan.

Dalam satu kenyataan, organisasi itu menunjukkan bahawa Upper Baleh adalah kawasan tadahan air yang penting untuk bahagian Kapit, Sibu, Sarikei, dan Mukah.

Ketua program pemuliharaan WWF-Malaysia Sarawak Dr Jason Hon mengatakan bahawa logjam telah mempengaruhi persekitaran dan kehidupan masyarakat di luar bandar dan bandar.

“Kami tidak boleh membiarkan syarikat yang tidak bertanggungjawab untuk mencemarkan citra negara dan membahayakan usaha kami ke arah pengurusan dan pensijilan hutan lestari,” katanya.

Dia menyambut baik cadangan Timbalan Ketua Menteri Tan Sri Datuk Amar Dr James Jemut Masing agar lesen tidak diperbaharui untuk syarikat konsesi kayu yang tidak bertanggungjawab yang beroperasi di hulu Batang Baleh.

“Ini dapat ditelusuri oleh pihak berwenang hutan melalui unit intel dan sistem pemantauan jarak jauh untuk menentukan siapa pelakunya, apakah pemilik konsesi kayu, pemaju / kontraktor bendungan, atau masyarakat seperti yang disebutkan dalam beberapa laporan media,” kata Hon.

Hon menekankan bahawa biaya pembersihan harus diserahkan kepada pelakunya, kerana pencemar harus membayar harga yang menyebabkan bencana alam sekitar.

Dia menjelaskan tindakan yang berlaku di kawasan pedalaman dan hulu dapat mengumpulkan dan memberi kesan kepada mereka yang tinggal di hilir juga.

“Kesannya sekarang dirasakan di seluruh Baleh dan Rajang. Apa yang berlaku di hulu akan mempengaruhi masyarakat di hilir. Oleh itu, kita memerlukan pendekatan aliran sungai yang bersepadu.

“Ini juga bermaksud pengguna di hilir, seperti di Sibu atau Sarikei, akan memiliki kepentingan dalam bagaimana hulu dikendalikan secara kolektif dan holistik,” katanya.

Hon menambahkan, dilaporkan bahawa logjam tidak hanya menyebabkan gangguan air di bandar terdekat, Kapit, tetapi juga di hilir di Sibu juga.

Dia mengatakan kajian WWF-Malaysia pada tahun 2018 telah menunjukkan bahawa perkhidmatan ekosistem di DAS Baleh bernilai AS $ 93.72 juta setahun, tidak termasuk penyerapan karbon.

“Perkhidmatan pengendapan sedimen dan banjir adalah antara perkhidmatan ekosistem dengan nilai tertinggi kepada masyarakat di sini,” katanya.

Hon juga menunjukkan wilayah Baleh Atas adalah bagian dari lanskap ‘Heart of Borneo’, yang mempromosikan penggunaan dan pengurusan sumber daya alam secara lestari, baik di darat dan sungai, di antara pelbagai pihak yang berkepentingan.

“Tetapi apa yang baru berlaku beberapa hari yang lalu, jelas menunjukkan bahawa mereka yang berkenaan gagal menggunakan dan mengurus sumber semula jadi secara lestari,” katanya.

Dia mengatakan logjam terakhir yang menjadi tajuk utama berlaku kira-kira 10 tahun yang lalu.

Namun, sejak logjam muncul kembali pada skala yang berbeda, Hon mendakwa itu menunjukkan sikap tidak bersikap tidak peduli terhadap alam sekitar dan janji-janji yang dibuat kepada masyarakat Baleh selama ini.

“Orang ramai berhak menyatakan kekecewaan mereka dan kami menantikan tanggapan segera dari pihak berwajib mengenai bagaimana masalah ini dapat dikurangi.”

Read Previous

Muhyiddin akan memutuskan calon Bersatu untuk Kabinet PM Ismail

Read Next

Ugas menumpaskan Pacquiao untuk mengekalkan mahkota kelas welter WBA

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here