The Malaysia Post

Rapid Rail Menjelaskan Tekanan Udara Rendah Di Sebalik Pecahan Waktu Sibuk di MRT

MRT Laluan Kajang Tidak Berfungsi

Kedua-dua kereta api di Laluan Transit Aliran Massa (MRT) Laluan Kajang tidak berfungsi semalam disebabkan masalah dengan sistem tekanan udaranya, kata Rapid Rail hari ini.

Rapid Rail berkata sebahagian daripada ciri keselamatan tren MRT ialah mereka akan berhenti jika terdapat sebarang gangguan dalam sistem atau jika sebarang aktiviti tidak normal dikesan.

“Kereta api nombor 40 dan 54 mengalami masalah dengan sistem tekanan udara di Stesen Tun Razak Exchange menghala ke Kajang pada 6.38 petang dan di Stesen Pasar Seni menghala ke Kajang pada 7.34 malam.

“Sebahagian daripada ciri keselamatan tren MRT Laluan Kajang ialah tekanan udara rendah akan menyebabkan tren berhenti kerana fungsi utama sistem tekanan udara adalah untuk melaksanakan sistem brek dan membekalkan udara untuk sistem suspensi,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini. kenyataan.

Baca Lagi | Eksport Minyak Sawit ke EU selepas New Curbs

Baca Lagi | Batu Nisan Bill Kayong di Miri Dirosakkan

Sistem Pengesanan Halangan

Pada pukul 8.26 malam secara berasingan, tren nombor 4 dari stesen Taman Pertama menghala ke Kajang berhenti kerana sistem pengesan halangannya diaktifkan menyebabkan semua tren mengalami sedikit kelewatan dan trafik.

“Gangguan ini menyebabkan beberapa stesen mengalami kesesakan di platform kerana semua pergerakan tren terpaksa bergerak pada kelajuan yang lebih perlahan,” tambahnya.

Rapid Rail berkata pasukan kejuruteraannya memulakan pembaikan segera untuk memulihkan operasi seperti biasa secepat mungkin.

“Kereta api terbabit telah dikeluarkan dari perkhidmatan dan akan diperiksa dengan teliti supaya perkara sama tidak berulang,” katanya.

MRT Dipulihkan Frekuensi Normal

Menurut kenyataan itu, operasi di Laluan MRT Kajang telah dipulihkan kepada frekuensi biasa pada 9.01 malam semalam.

Ratusan penumpang di Lembah Klang terkandas di laluan MRT Kajang pada waktu puncak petang semalam.

Ini bukan kali pertama penduduk di KL dan Selangor menghadapi kerosakan besar dalam pengangkutan awam.

November lalu, 16 stesen di sepanjang laluan LRT Kelana Jaya ditutup selama seminggu berikutan masalah sistem kawalan kereta api automatik (ATC).

Read Previous

Putrajaya Menentang Harga Telur Terapung, Kata Timbalan Menteri

Read Next

Malaysia berkata ia boleh menghentikan Eksport Minyak Sawit ke EU selepas New Curbs

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.