The Malaysia Post

Penjara untuk lelaki yang ‘meminjam’ wang yang lalu lalang di stesen MRT di Singapura, menipu mereka sebanyak S$28,000

Selama hampir empat tahun, Byron Yeaw Li Xun mengeksploitasi kebaikan orang yang tidak dikenali yang meminjamkan dia kira-kira S$28,000 (kira-kira RM90,000) secara keseluruhan untuk menampung perbelanjaan pengangkutan dan sara hidupnya yang dikatakan.

Leaw menipu 78 mangsa, kebanyakannya pelajar, dan meyakinkan mereka bahawa dia tergesa-gesa dan memerlukan wang untuk pergi ke suatu tempat.

Suatu ketika, dia meminjam S$2,000 daripada seorang anggota tentera sepenuh masa (NSF) yang hanya mempunyai S$2,100 dalam akaun banknya.

Dia kemudian cuba mendapatkan baki S$100 sebelum mangsa mula curiga.

Pada Jumaat (23 Sept), Yeaw, kini 26, dipenjarakan selama setahun selepas mengaku bersalah atas lima pertuduhan menipu. Sebanyak 18 pertuduhan lagi diambil kira untuk menjatuhkan hukuman.

Yeaw telah direman sejak Mac tahun ini. Ikat jaminnya dibatalkan apabila dia terus menipu orang ramai selepas ditahan dan didakwa di mahkamah.

Dia telah membayar balik sepenuhnya kepada semua mangsa.

Mahkamah mendengar bahawa Yeaw memulakan aktivitinya pada awal 2019 ketika dia bekerja untuk Singtel.

Tetapi dia mempunyai masalah kewangan peribadi dan kemudian memutuskan untuk meminjam wang daripada orang yang tidak dikenali.

Dia biasanya akan menunggu di stesen MRT dan menghampiri orang yang lalu-lalang, berbohong bahawa dia perlu pergi ke lokasi yang jauh. Dia kemudian meminta mereka membantu memeriksa kos teksi atau kenderaan sewa persendirian ke lokasi itu.

Apabila dia meminta untuk meminjam wang untuk menampung kos pengangkutannya, dia memberikan dokumen pengenalannya untuk meyakinkan mereka.

Jika mereka menawarkan untuk menempah perjalanan untuknya, dia akan mengatakan bahawa dia perlu menguruskannya sendiri supaya dia boleh menuntut jumlah itu daripada majikannya. Dia kemudian membelanjakan wang itu untuk perbelanjaan peribadinya.

Jika mangsa membuat laporan polis atau mengugut untuk berbuat demikian, Yeaw biasanya memulangkan wang itu kepada mereka.

Dia ditangkap dan didakwa di mahkamah pada Mac 2020. Dia kemudian ditahan semula setahun kemudian apabila dia mula meminta orang yang tidak dikenali untuk mendapatkan pinjaman yang lebih besar untuk membiayai tabiat perjudiannya.

Yeaw akhirnya dibebaskan dengan jaminan mahkamah pada 30 Ogos 2021. Dia meneruskan penipuannya sehingga Mac tahun ini apabila dia direman.

Bagi NSF yang ditipu, Yeaw mendekatinya di Stesen MRT Yew Tee pada Februari tahun ini, mendakwa dia hanya mempunyai baki 50 sen dalam akaun banknya.

Dia juga berkata bahawa jabatan sumber manusia syarikatnya telah melakukan kesilapan yang bermakna dia tidak menerima gaji S$3,000 tepat pada masanya. Dia memberitahu NSF bahawa dia perlu meminjam wang untuk terus hidup sehingga akhir bulan.

Mangsa kemudian meminjamkan Yeaw S$2,000. Dia membuat laporan polis apabila Yeaw meminta baki S$100 dalam akaun banknya.

Pada hari Jumaat, pihak pendakwaan memohon penjara 12 hingga 18 bulan untuk Yeaw, dengan menyatakan bahawa dia telah “jelas membangunkan modus operandi yang diasah” dan dia cenderung mendekati gadis dan pelajar yang lebih muda.

Bagi setiap kesalahan menipu, Yeaw boleh dipenjara sehingga 10 tahun dan didenda.

Read Previous

Rocketman di White House: Bidens menjadi tuan rumah kepada Elton John untuk acara South Lawn

Read Next

PM Bangladesh mengecam ‘tragedi’ negara kaya mengenai iklim

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.