The Malaysia Post

Rocketman di White House: Bidens menjadi tuan rumah kepada Elton John untuk acara South Lawn

Presiden Joe Biden, wanita pertama Jill Biden dan kira-kira 2,000 peminat pada hari Jumaat menikmati persembahan di Rumah Putih oleh legenda muzik dan aktivis Elton John, yang sedang dalam lawatan perpisahan yang panjang di Amerika Syarikat.

Superstar Britain itu mempersembahkan lagu-lagu hit seperti Rocketman, Your Song dan Tiny Dancer dari South Lawn, menyanyi dan bermain piano dalam struktur terbuka yang disediakan untuk persembahan itu, yang pada satu ketika membuat Biden menangis.

“Seperti kebanyakan orang Amerika, keluarga kami menyukai muziknya,” kata Biden ketika memperkenalkan penyanyi itu. “Sudah jelas muzik Elton John telah mengubah hidup kita.”

John, yang enggan bermain untuk pelantikan bekas Presiden Donald Trump, bersetuju untuk membuat persembahan untuk Bidens sebagai salah seorang daripada segelintir selebriti arus perdana yang kembali ke Rumah Putih selepas bertahun-tahun mengelak daripadanya.

Persembahannya adalah sebahagian daripada perayaan untuk menghormati orang yang dipanggil oleh Rumah Putih sebagai wira setiap hari: Jururawat, pekerja kecemasan dan kesihatan mental, guru, penyokong dan aktivis LGBTQ+.

John berkata bermain di Rumah Putih adalah “icing pada kek” selepas kerjaya membuat persembahan di tempat yang indah. Di antara lagu dia bercakap tentang perjuangannya menentang HIV/AIDS dan memuji bekas Presiden George W. Bush, seorang Republikan, atas usahanya memerangi AIDS di Afrika melalui program Pelan Kecemasan Presiden AS untuk Bantuan AIDS (Pepfar).

Bekas wanita pertama Laura Bush adalah salah seorang tetamu pada persembahan itu.

John menyatakan bahawa perjuangan menentang AIDS di Amerika Syarikat mendapat sokongan daripada Republikan dan Demokrat.

“Saya hanya berharap Amerika boleh menjadi lebih dwipartisan,” katanya.

Pada penghujung petang, Biden membuat John menangis dengan mengejutkannya dengan Pingat Kemanusiaan Kebangsaan.

“Saya terkejut,” kata John. “Saya akan hargai ini.”

Persembahan itu dibayar oleh A&E Networks dan The History Channel, yang merupakan sebahagian daripada A&E, dan akan disiarkan kemudian. A&E Networks ialah usaha sama Kumpulan Televisyen Disney-ABC DIS.N dan Hearst.

Persembahan itu dipanggil “A Night When Hope and History Rhyme,” yang diambil daripada puisi oleh penulis Ireland Seamus Heaney. Biden kerap memetik kata-kata Heaney dan merupakan peminat pepatah dan puisi Ireland.

Biden mempunyai hubungan istimewa dengan muzik John. Dia menulis dalam memoirnya pada 2017 Promise Me, Dad: A Year of Hope, Hardship and Purpose tentang menyanyikan Crocodile Rock kepada anaknya Beau sebagai seorang kanak-kanak dan sekali lagi sebagai orang dewasa apabila Beau sedang mati akibat kanser.

John memasukkan lagu itu dalam senarai mainnya pada hari Jumaat.

Read Previous

Raspadori memberikan Itali kemenangan 1-0 untuk menyisihkan England yang sukar dikawal

Read Next

Penjara untuk lelaki yang ‘meminjam’ wang yang lalu lalang di stesen MRT di Singapura, menipu mereka sebanyak S$28,000

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.