The Malaysia Post

Malaysia berkata ia boleh menghentikan Eksport Minyak Sawit ke EU selepas New Curbs

Eksport Minyak Sawit Malaysia ke EU

Malaysia berkata pada Khamis ia boleh menghentikan pengeksportan minyak sawit ke Kesatuan Eropah sebagai tindak balas kepada undang-undang EU baharu yang bertujuan untuk melindungi hutan dengan mengawal ketat penjualan produk itu.

Menteri Komoditi Datuk Seri Fadillah Yusof berkata Malaysia dan Indonesia akan membincangkan undang-undang, yang melarang penjualan minyak sawit dan komoditi lain yang dikaitkan dengan penebangan hutan melainkan pengimport boleh menunjukkan bahawa pengeluaran barangan khusus mereka tidak merosakkan hutan.

EU ialah pengimport minyak sawit utama dan undang-undang yang dipersetujui pada bulan Disember, telah menimbulkan bantahan daripada Indonesia dan Malaysia, pengeluar utama.

“Jika kita perlu melibatkan pakar dari luar negara untuk menentang apa sahaja langkah EU, kita perlu melakukannya,” kata Fadillah kepada pemberita di luar seminar pada Khamis.

“Atau pilihannya mungkin kita hentikan sahaja eksport ke Eropah, hanya fokus pada negara lain jika mereka (EU) memberi kita semua masa yang sukar untuk mengeksport kepada mereka.”

Baca Lagi | Draf Alasan Buruk untuk Keluar Pusingan Pertama dari Terbuka Malaysia

Baca Lagi | Putrajaya Menentang Harga Telur Terapung, Kata Timbalan Menteri

Aktivis Alam Sekitar Salahkan Industri Kelapa Sawit

Aktivis alam sekitar menyalahkan industri minyak sawit kerana pembersihan hutan hujan Asia Tenggara yang berleluasa, walaupun Indonesia dan Malaysia telah mewujudkan piawaian pensijilan kemampanan yang diwajibkan untuk semua ladang.

Fadillah, yang juga timbalan perdana menteri, menggesa ahli Majlis Negara Pengeluar Minyak Sawit (CPOPC) untuk bekerjasama menentang undang-undang baharu dan memerangi “dakwaan tidak berasas” yang dibuat oleh EU dan Amerika Syarikat mengenai kemampanan minyak sawit .

CPOPC, yang diterajui Indonesia dan Malaysia, sebelum ini menuduh EU menyasarkan minyak sawit secara tidak adil.

Menjawab Fadillah, duta EU ke Malaysia berkata ia tidak mengharamkan sebarang import minyak sawit dari negara itu dan menafikan undang-undang penebangan hutannya mewujudkan halangan kepada eksport Malaysia.

“(Undang-undang) terpakai sama rata untuk komoditi yang dikeluarkan di mana-mana negara, termasuk negara anggota EU, dan bertujuan untuk memastikan pengeluaran komoditi tidak mendorong penebangan hutan dan degradasi hutan selanjutnya,” kata Duta EU Michalis Rokas kepada Reuters.

Minyak Sawit Merosot Dengan Ketara

Rokas menambah bahawa beliau tidak sabar untuk bertemu Fadillah untuk meredakan kebimbangan Malaysia.

Permintaan EU untuk minyak sawit dijangka menurun dengan ketara dalam tempoh 10 tahun akan datang walaupun sebelum undang-undang baharu itu dipersetujui. Pada 2018, arahan tenaga boleh diperbaharui EU memerlukan pemberhentian secara berperingkat bahan api pengangkutan berasaskan sawit menjelang 2030 kerana hubungannya dengan penebangan hutan.

Indonesia dan Malaysia telah melancarkan kes berasingan dengan WTO, mengatakan langkah bahan api itu adalah diskriminasi dan menjadi halangan perdagangan.

Presiden Indonesia Joko Widodo dan Perdana Menteri Malaysia Anwar Ibrahim minggu ini bersetuju untuk “melawan diskriminasi terhadap minyak sawit” dan mengukuhkan kerjasama melalui CPOPC.

EU ialah pengguna minyak sawit ketiga terbesar di dunia, menurut data Lembaga Minyak Sawit Malaysia. Ia menyumbang 9.4 peratus daripada eksport minyak sawit dari Malaysia, mengambil 1.47 juta tan pada 2022, turun 10.5 peratus daripada tahun sebelumnya.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Rapid Rail Menjelaskan Tekanan Udara Rendah Di Sebalik Pecahan Waktu Sibuk di MRT

Read Next

Batu Nisan Bill Kayong di Miri Dirosakkan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.