The Malaysia Post

Kepelbagaian Kerajaan Perpaduan akan Meneutralkan Risiko Pembangkang Seluruh Melayu

Kepelbagaian Kerajaan Perpaduan

Kerajaan campuran yang mewakili semua bahagian negara harus mengurangkan bahaya Pembangkang persekutuan yang hampir keseluruhannya Melayu, menurut penganalisis politik.

Penganalisis sosiopolitik Universiti Malaya Awang Azman Awang Pawi berkata walaupun benar Perikatan Nasional kebanyakannya Melayu, komuniti itu juga diwakili dengan baik dalam Pakatan Harapan, Barisan Nasional, Gabungan Parti Sarawak, dan Gabungan Rakyat Sabah.

Daripada ini, beliau berkata parti seperti Umno, PKR, dan Amanah akan dapat menentang mana-mana naratif Melayu-Islam yang cuba disebarkan oleh Parti Pribumi Bersatu Malaysia dan PAS.

“Kebanyakan orang Melayu dalam kerajaan campuran adalah orang Islam yang sederhana dan profesional jadi mereka layak membentangkan fakta dan data yang lebih tepat, lebih-lebih lagi jika mereka ditempatkan di kementerian yang strategik,” katanya.

“Ini bermakna naratif Melayu Islam bukan sahaja milik PN tetapi kerajaan campuran di bawah Pakatan, yang sederhana dan progresif,” tambahnya.

Begitu juga, beliau berkata PN juga mesti cuba menggambarkan dirinya sebagai pelbagai budaya jika ia menyimpan sebarang cita-cita untuk memenangi kuasa persekutuan.

Sokongan Melayu untuk PN

Profesor Madya Universiti Utara Malaysia (UUM) Mohd Azizuddin Mohd Sani berkata pilihan raya umum ke-15 mendedahkan kebanyakan sokongan orang Melayu terhadap PN tertumpu di utara dan pantai timur semenanjung.

“Orang Melayu di barat dan selatan menyokong BN dan PH,” katanya.

Baca Lagi | Atlet Yang Menjadi Berita Antarabangsa Pada 2021 & Menjelmakan Semangat ‘Malaysia Boleh’

Baca Lagi | King Cole Memerintah sebagai Bar Jazz dan Wiski Terbesar di Malaysia

“Saya fikir dengan mengadakan kerajaan perpaduan dengan PH dan BN, serta parti lain, ia akan meningkatkan sokongan orang Melayu kepada kerajaan pimpinan PH,” katanya.

Walaupun beliau berkata pada masa ini tidak menjadi kebimbangan bahawa Pembangkang terutamanya Melayu, beliau mengakui bahawa PN boleh tergoda ke dalam politik komunal untuk kekal relevan dari segi politik.

Menurut Felo Kanan Institut Hal Ehwal Antarabangsa Singapura Oh Ei Sun, politik perkauman yang memecahbelahkan sudah menjadi realiti di Malaysia.

Beliau berkata ia bukan sesuatu yang perlu dibuat oleh ahli politik, tetapi merupakan sentimen akar umbi sebenar yang boleh mereka eksploitasi untuk agenda politik mereka.

“Terdapat jurang yang besar antara mereka yang akan berpegang kepada ketuanan agama kaum berbanding mereka yang ingin melihat pandangan yang lebih pelbagai budaya untuk negara,” katanya.

Gelombang Islamisasi di Malaysia

Beliau juga menyatakan gelombang Islamisasi di Malaysia, tetapi menegaskan bahawa ini adalah trend global yang berpunca daripada gerakan kebangkitan Islam dan bukan unik di Malaysia.

Namun, Oh percaya pemimpin seperti Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mungkin dapat meneutralkan ancaman ini.

“Jika Anwar dengan pengalamannya dengan Islamis sebelum ini dan kini seorang reformis, jika dia dapat merapatkan jurang ini, adalah bagus,” katanya merujuk kepada asal-usul Anwar dalam Pergerakan Belia Islam Malaysia (Abim).

Read Previous

King Cole Memerintah sebagai Bar Jazz dan Wiski Terbesar di Malaysia

Read Next

Kumpulan Undang-undang: Kuasa Polis Tidak Boleh Digunakan untuk Mendiamkan Pengkritik PM

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.