The Malaysia Post

Kumpulan Undang-undang: Kuasa Polis Tidak Boleh Digunakan untuk Mendiamkan Pengkritik PM

Kumpulan Undang-undang Dipanggil PM Gugurkan Siasatan

Kumpulan undang-undang Lawyers for Liberty hari ini menggesa Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim supaya menggugurkan semua siasatan terhadap pengkritiknya dan menegakkan janji Pakatan Harapan (PH) mengenai pembaharuan kerajaan.

Pengarahnya Zaid Malek berkata kerajaan baharu mesti mengelakkan perangkap dan keterlaluan kerajaan terdahulu jika ia benar-benar mahu memperkasakan kebebasan bersuara dan budaya demokrasi yang mantap.

“Kami menyeru kerajaan baharu dan perdana menteri untuk menepati janji pembaharuan dalam manifesto PRU15 dan menghentikan semua siasatan terhadap pengkritik perdana menteri,” katanya dalam satu kenyataan.

“Adalah tidak boleh diterima kerajaan baharu, yang menjanjikan pembaharuan, untuk segera meminta tindakan polis terhadap pengkritik perdana menteri,” tambahnya.

Tindakan ke atas Pengkritik Fitnah

Beliau berkata ketua komunikasi PKR Fahmi Fadzil telah berkata dua hari lalu bahawa perdana menteri telah mengarahkan polis untuk mengambil tindakan terhadap pengkritik “fitnah”.

Beberapa saluran berita, termasuk The Star dan Malaysiakini, melaporkan Fahmi memberitahu pemberita pada malam Isnin bahawa Anwar tidak mempunyai masalah dengan mereka yang mempersoalkan pilihan kasutnya tetapi menarik garis fitnah, sebagai contoh mereka yang menuduh PM sebagai ejen Israel.

Bukit Aman telah mengesahkan siasatan terhadap ahli parlimen PAS Baling Hassan Saad berhubung dakwaan Israel, di bawah Seksyen 504 dan Seksyen 500 Kanun Keseksaan kerana memfitnah dan menghina dengan sengaja dengan niat untuk mencetuskan pelanggaran keamanan masing-masing, serta Seksyen 233 Kanun Keseksaan. Akta Komunikasi dan Multimedia untuk penggunaan tidak wajar kemudahan rangkaian.

Baca Lagi | King Cole Memerintah sebagai Bar Jazz dan Wiski Terbesar di Malaysia

Baca Lagi | Kepelbagaian Kerajaan Perpaduan akan Meneutralkan Risiko Pembangkang Seluruh Melayu

Tetapi Zaid melihat melibatkan polis dalam fitnah sebagai salah guna kuasa.

“Perdana menteri tidak mempunyai status istimewa di sisi undang-undang, dan tidak boleh memanggil polis secara sah untuk mempertahankan reputasinya. Ia akan menjadi penyalahgunaan kuasa bagi perdana menteri untuk mengarahkan siasatan polis terhadap orang yang membuat tuduhan terhadapnya, kerana beliau adalah pihak yang berkepentingan.

“Seperti semua rakyat lain, sekiranya Anwar berasa terkilan dengan komen buruk, dia mesti memfailkan saman fitnah di mahkamah sivil. Tugas polis adalah untuk mencegah jenayah, bukan untuk melindungi perdana menteri daripada penghinaan atau kritikan,” tambah Zaid.

“Hakikat bahawa siasatan polis nampaknya atas perintah Anwar adalah tidak wajar dan berpotensi menyalahi undang-undang.

“Adakah rakyat berasa takut sekarang untuk mengkritik PM?” Zaid bertanya.

Ikrar PRU15

Beliau juga menyeru PH, mendakwa bahawa ia telah membatalkan ikrar PRU15 kepada Seksyen 233 Komunikasi.

Beliau mengingatkan pemimpin PH bahawa mereka pernah menerima tindakan polis semasa Datuk Seri Najib Razak menjadi perdana menteri dan sepatutnya tahu lebih baik daripada mengkritik pengkritik mereka.

“Sememangnya PH sentiasa mengambil pendirian bahawa perdana menteri tidak boleh menggunakan pasukan polis untuk menutup mulut pengkritik,” katanya.

Zaid menegaskan bahawa kuasa polis adalah untuk menjaga ketenteraman awam.

“Dalam demokrasi yang berfungsi, tindakan polis tidak boleh diambil terhadap ahli politik atau pengkritik kerana mengeluarkan kenyataan yang tidak menyenangkan atau menghina atau palsu terhadap sesiapa, termasuk perdana menteri.

“Jika polis memulakan siasatan jenayah ke atas setiap tuduhan atau penghinaan terhadap perdana menteri, ia akan menjadi cerun yang licin ke arah autoritarianisme.

“Tidak kira betapa tidak menyenangkan atau menghina ucapan itu, tindakan jenayah tidak boleh menjadi tindak balas. Itulah cara kita memupuk demokrasi yang sihat,” katanya.

Read Previous

Kepelbagaian Kerajaan Perpaduan akan Meneutralkan Risiko Pembangkang Seluruh Melayu

Read Next

Agong Beri Hadirin Kepada PM Anwar

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.