The Malaysia Post

PM Anwar Perlu tipu daya dan daya tarikan untuk mengekalkan gerakan Jubah dan Belati

PM Anwar perlukan tipu muslihat

Datuk Seri Anwar Ibrahim perlu memanfaatkan semua kepintaran dan daya tarikan politiknya yang terkenal untuk menyatukan parti politik yang membentuk kerajaan perpaduan negaranya, kata penganalisis.

Sambil mengatakan undi percaya yang dirancang Anwar akan menghilangkan keraguan tentang sokongannya di kalangan penggubal undang-undang, penganalisis menegaskan bahawa ini bukan jaminan sekutu baharu Pakatan Harapan akan kekal di landasan untuk penggal penuh.

Penganalisis

Penganalisis politik Profesor Ahmad Fauzi Abdul Hamid berkata Anwar perlu mencari jalan untuk menempatkan Barisan Nasional di sisinya dan berbuat demikian tanpa menjejaskan dirinya dan gabungan PH.

“Sebagai contoh, walaupun pendirian tegas beliau terhadap rasuah telah dicatatkan dengan baik, masih terdapat potensi bahaya untuk menjejaskan prinsip agung sebagai pertukaran untuk sokongan parlimen sebagaimana realiti mentadbir pentadbiran berasaskan gabungan dan perangkap kuasa yang wujud.

“Dalam retorik Anwar, beliau sendiri sering mengkarikaturkan pesaing Umnonya sebagai perompak, penyamun dan sebagainya. Adakah dia akan terus berbuat demikian sekarang?” Ahmad Fauzi berkata.

Bagi PH, beliau berkata ia mungkin perlu mempertimbangkan ideologi nasionalis Melayu Umno apabila mengutamakan pembaharuan untuk cuba, berkata kepentingan bersama harus menjadi langkah awal dalam kerjasama mereka yang tidak mungkin.

Mengelakkan Matlamat Kontroversi

PH juga harus mengelak matlamat yang lebih kontroversi sejak berkuasa sebelum ini, seperti mengiktiraf Sijil Peperiksaan Bersepadu (UEC) atau meratifikasi Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD).

Rakan kanan Institut Hal Ehwal Antarabangsa Singapura Oh Ei Sun berkata Anwar perlu aktif mengekalkan BN, Gabungan Parti Sarawak, dan penggubal undang-undang Gabungan Rakyat Sabah kerana gabungan mereka tidak dikunci kepada kerajaan gabungannya.

“Terus-terang tiada apa-apa sistematik yang boleh menghalang langkah politik sebegitu. Anwar boleh mengumumkan senarai Kabinetnya secepat mungkin, terdiri daripada pemimpin pemimpin parti gabungannya, untuk menenangkan mereka,” katanya ketika dihubungi.

Walaupun gabungan yang menyokong pengerusi PH Anwar menjadi perdana menteri berbuat demikian secara berkumpulan, sokongan di kalangan wakil rakyat mereka tidak sejagat.

Baca Lagi | Warga Beijing Berkumpul untuk Perhimpunan Anti-Lockdown Dingin

Baca Lagi | Pakar berkata Alam Semula Jadi dan Iklim Tidak Boleh Disenyapkan

Kerjasama

Beberapa orang, seperti Datuk Seri Hishammuddin Hussein Umno, pada mulanya berkata beliau lebih suka dipecat daripada bekerjasama dengan PH manakala bekas perdana menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob juga mencadangkan beliau lebih suka bekerjasama dengan Perikatan Nasional.

PH memenangi 82 kerusi pada pilihan raya umum ke-15 manakala PN di tempat kedua memperoleh 73, tetapi kedua-duanya kekurangan 112 kerusi yang diperlukan untuk kemenangan majoriti mudah sendiri.

Poket rasa tidak puas hati dalam BN, khususnya, mencetuskan khabar angin tentang konspirasi untuk menggulingkan kerajaan PH apabila beberapa pemimpin gabungan itu dilihat berkumpul di sebuah pusat peranginan golf di Petaling Jaya, menimbulkan kebimbangan satu lagi “Langkah Sheraton”.

Felo Kanan di Akademi Penyelidikan Strategik Nusantara Azmi Hassan berkata satu cara untuk mencegah khabar angin sedemikian adalah dengan merasmikan kerjasama antara PH, BN, GPS, dan GRS dalam perjanjian yang mengikat secara sah.

“Ia perlu dalam warna hitam dan putih, di atas kertas; jika tidak, sebarang senario di mana pemimpin disebut bertemu di pelbagai tempat akan ditafsirkan sebagai mereka cuba mewujudkan blok politik baharu,” kata Amzi ketika dihubungi.

“Kita boleh mengikuti contoh Kanada apabila mereka memberi Perdana Menteri Justin Trudeau beberapa tahun untuk menguruskan kerajaan minoriti bagi memastikan negara ini berjalan lancar. Jadi, perjanjian yang sama di sini boleh berjaya dan sehingga masa itu mereka rasa ingin menarik diri mereka boleh berbuat demikian.”

Tiada Masa yang Terbuang

Felo penyelidik Institut Pengajian Malaysia & Antarabangsa (IKMAS) di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Muhamad Azwan Abd Rahman, berkata Anwar tidak perlu membuang masa untuk membawa rakan gabungannya ke dalam pentadbiran baharunya.

“Perdana menteri juga perlu segera membentuk dan mengumumkan Kabinet inklusif sebelum undi percaya yang dijadualkan pada 19 Disember dan melantik timbalan perdana menteri yang mewakili kepentingan blok dan wilayah.

“Ia mesti diumumkan dengan cepat untuk mengukuhkan konsensus gabungan dan mewujudkan ikatan yang baik dan kesepaduan di kalangan pemimpin teras dan pengikut dalam kerajaan gabungan ini.”

Tindakan tegas dalam ketiga-tiga bidang ini akan “mendiamkan” khabar angin lanjut tentang konspirasi dan membolehkan pentadbiran Anwar menumpukan pada pemerintahan secara berkesan, katanya.

Dengan sokongan gabungan lain selain PN, Anwar mempunyai majoriti 140 kerusi daripada 222 di Parlimen.

Susulan rundingan selepas PRU15, Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah mengumumkan Anwar sebagai perdana menteri seterusnya mengetuai kerajaan perpaduan negara.

Anwar telah membuka pintu untuk PN turut menyertai kerajaan perpaduan nasional ini tetapi pengerusi PN Tan Sri Muhyiddin Yassin menolak dan berkata gabungannya lebih suka berkhidmat sebagai Pembangkang untuk menjadi semak dan imbang kepada pentadbiran baharu.

Read Previous

Pakar berkata Alam Semula Jadi dan Iklim Tidak Boleh Disenyapkan

Read Next

Lebih RM500,000 Dikeluarkan kepada Ayam, Pengeluar Telur, Pemborong dan Peruncit

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.