The Malaysia Post

Ketua pembangkang Anwar Ibrahim bersatu di belakang Malaysiakini

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim telah menyatakan keprihatinannya terhadap beberapa insiden baru-baru ini yang diduga menunjukkan cubaan kerajaan Perikatan Nasional (PN) untuk mengekang akhbar dan pertuturan bebas di Malaysia.

Dalam satu kenyataan hari ini, Anwar mengingatkan bahawa hanya dalam waktu singkat PN berkuasa, nampaknya terdapat serangan yang konsisten terhadap ekspresi bebas dan akhbar bebas, termasuk kononnya penyiasatan dan gangguan terhadap wartawan, pemimpin masyarakat sipil, anggota Parlimen, dan sekarang penerbitan bebas.

“Kerajaan yang yakin akan kesahihannya tidak perlu menyensor apa yang dilaporkan.

“Yang kami lihat adalah tindakan pemerintah rapuh yang dengan tekun melakukan tindakan untuk menyembunyikan tindakannya dari orang ramai dan mengelakkan pertanggungjawaban dalam bentuk Ordinan Darurat, penggantungan Parlimen dan serangan berterusan terhadap akhbar bebas dan bebas,” kata Anwar kata.

Dalam kenyataannya, Anwar menyebut keputusan Mahkamah Persekutuan terhadap Malaysiakini kerana menghina mahkamah serta denda yang terlalu tinggi yang dikenakan terhadapnya hari ini.

Baca Lagi | Malaysiakini didenda RM500,000

Pada saat yang sama, dia mengingatkan pemerintah tentang serbuan polis terhadap penerbit tempatan Gerakbudaya dan penyitaan beberapa komputernya, yang juga berlangsung hari ini.

“Kebebasan bersuara adalah tonggak penting bagi fungsi pemerintahan demokratik yang sihat.

“Semua cabang pemerintahan wajib menjaga dan melindungi kebebasan bersuara seperti yang termaktub dalam Artikel 10 Perlembagaan Persekutuan.

“Dalam hal-hal yang berkaitan dengan penghinaan terhadap mahkamah dan sub judis, kami setuju dengan kedudukan Majlis Peguam bahawa mesti ada keseimbangan antara pemeliharaan kebebasan bersuara dan pentadbiran keadilan yang baik,” tambahnya.

Sebagai ahli politik berpengalaman, Anwar mendakwa bahawa taktik ini telah digunakan oleh pemerintah yang menindas di seluruh dunia dan satu lagi petunjuk bahawa Malaysia berada di lereng licik menuju autoritarianisme.

“Tindakan ini akan semakin mengikis kepercayaan terhadap aturan hukum di Malaysia dan mempercepat pengeluaran pelaburan dari negara ini,” katanya.

Awal hari ini, Mahkamah Persekutuan hari ini menjatuhkan hukuman denda RM500,000 oleh pengendali Malaysiakini, Mkini Dot Com Sdn Bhd kerana menghina kerana mempermudah komen lima pembaca terhadap badan kehakiman di laman web portal berita itu.

Presiden Mahkamah Rayuan Tan Sri Rohana Yusuf menyampaikan keputusan oleh panel tujuh hakim untuk denda RM500,000 yang akan dibayar dalam masa tiga hari mulai Isnin. Mahkamah Persekutuan bagaimanapun mengatakan ketua pengarangnya Steven Gan tidak menghina.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Biden menangani ‘kebimbangan asas’ dalam perbincangan pertama dengan Xi

Read Next

Bitcoin mencecah had pasaran AS $ 1t

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.