The Malaysia Post

Bitcoin mencecah had pasaran AS $ 1t

bitcoin

Bitcoin mencapai permodalan pasaran AS $ 1 trilion (RM4.03 trilion) ketika meningkat ke paras tertinggi lain semalam, menentang amaran penganalisis bahawa ia adalah “pertunjukan sampingan ekonomi” dan lindung nilai yang buruk terhadap kejatuhan harga saham.

Cryptocurrency paling popular di dunia melonjak ke paras tertinggi sepanjang masa AS $ 56,399,99, mencatat kenaikan mingguan sebanyak 14 peratus. Setakat ini meningkat hampir 70 peratus pada bulan ini dan bertahan 8 peratus pada AS $ 55,664.

Keuntungan Bitcoin didorong oleh tanda-tanda ia mendapat penerimaan di kalangan pelabur dan syarikat arus perdana, dari Tesla Inc dan Mastercard Inc hingga BNY Mellon.

Semua gabungan duit syiling digital mempunyai had pasaran sekitar US $ 1.7 trilion.

“Sekiranya anda benar-benar yakin ada simpanan nilai dalam bitcoin, maka masih ada banyak kenaikan,” kata John Wu, presiden AVA Labs, platform sumber terbuka untuk membuat aplikasi kewangan menggunakan teknologi blockchain.

“Jika anda melihat emas, ia memiliki kapitalisasi pasaran AS $ 9 atau AS $ 10 trilion. Walaupun bitcoin mencecah separuh daripada had pasaran emas, pertumbuhannya tetap 4X, atau US $ 200,000. Jadi saya tidak tahu bila ia berhenti naik, “tambahnya.

Baca Lagi | Biden menangani ‘kebimbangan asas’ dalam perbincangan pertama dengan Xi

Tonggak seterusnya akan mengatasi Alphabet Inc, yang kini bernilai AS $ 1.431 trilion, kata Jacob Skaaning, pengurus portfolio di crypto hedge fund ARK36.

“Kemungkinan akan ada turun naik besar sepanjang perjalanan, tetapi saya masih sangat menaik dan saya yakin aliran menaik akan berterusan buat masa ini,” tambahnya.

Namun, banyak penganalisis dan pelabur tetap ragu-ragu terhadap aset digital yang sangat mudah berubah dan tidak stabil, yang sedikit digunakan untuk perdagangan.

Penganalisis di JP Morgan mengatakan harga semasa bitcoin jauh di atas anggaran nilai saksama. Penerapan arus perdana meningkatkan korelasi bitcoin dengan aset kitaran, yang naik dan turun dengan perubahan ekonomi, seterusnya mengurangkan faedah kepelbagaian ke dalam kripto, kata bank pelaburan dalam memo.

“Aset kripto terus diperingkat sebagai lindung nilai termiskin untuk penurunan besar dalam ekuiti, dengan faedah kepelbagaian yang dipersoalkan pada harga yang jauh melebihi kos pengeluaran, sementara korelasi dengan aset kitaran meningkat ketika pemilikan kripto diarusutamakan,” kata JP Morgan.

Bitcoin adalah “pertunjukan sampingan ekonomi,” ia menambahkan, memanggil inovasi dalam teknologi kewangan dan pertumbuhan platform digital menjadi kredit dan pembayaran “kisah transformasi kewangan sebenar era Covid-19.”

Pelabur lain minggu ini mengatakan ketidakstabilan bitcoin memberikan rintangan untuk menjadi kaedah pembayaran yang meluas.

Pada hari Khamis, bos Tesla Elon Musk – yang tweetnya telah mendorong kenaikan bitcoin – mengatakan bahawa memiliki duit syiling digital hanya sedikit lebih baik daripada memegang wang tunai. Dia juga mempertahankan pembelian Tesla bernilai AS $ 1.5 bilion baru-baru ini, yang memicu minat arus perdana dalam mata wang digital.

Penyokong Bitcoin berpendapat bahawa cryptocurrency adalah “emas digital” yang dapat melindungi risiko inflasi yang disebabkan oleh pakej rangsangan bank pusat dan kerajaan yang dirancang untuk mengatasi Covid-19.

Namun bitcoin perlu meningkat kepada AS $ 146,000 dalam jangka panjang untuk cap pasarannya untuk menyamai jumlah pelaburan sektor swasta dalam emas melalui dana yang diperdagangkan atau bar dan syiling, menurut JP Morgan.

Ether cryptocurrency saingan juga mencapai paras tertinggi sepanjang masa AS $ 1,974,99 semalam, dan bertahan 1.2 peratus pada AS $ 1,961,32, selepas niaga hadapannya dilancarkan di Chicago Mercantile Exchange.

Lonjakan Bitcoin juga meluas ke saham yang berkaitan dengan kripto, seperti Silvergate Capital Corp, yang naik 8.2 peratus, penambang cryptocurrency Riot Blockchain, 13.5 peratus lebih tinggi, dan Marathon Patent Group, meningkat 7.3 peratus. Saham Overstock.com, peruncit dalam talian dan pelabur teknologi blockchain, meningkat 4.1 peratus; sementara MicroStrategy Inc, syarikat perisian perisik pembeli dan perniagaan bitcoin, meningkat 4.1 peratus.

Read Previous

Ketua pembangkang Anwar Ibrahim bersatu di belakang Malaysiakini

Read Next

AS mendesak junta Myanmar untuk memberikan kuasa setelah kematian penunjuk perasaan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here