The Malaysia Post

AS mendesak junta Myanmar untuk memberikan kuasa setelah kematian penunjuk perasaan

Washington telah mendesak para pemimpin rejim ketenteraan baru Myanmar untuk menahan diri dari keganasan dan melepaskan kekuasaan, setelah kematian seorang penunjuk perasaan anti-kudeta muda memicu kemarahan baru terhadap junta.

Sebilangan besar negara mengalami kegemparan sejak pasukan menggulingkan pemimpin awam Aung San Suu Kyi pada 1 Februari, dengan demonstrasi jalanan besar di kedua-dua pusat bandar dan kampung terpencil.

Pasukan keselamatan telah bertindak balas dengan kekuatan yang meningkat, mengerahkan pasukan untuk menentang demonstrasi damai dan menembakkan gas pemedih mata, meriam air dan peluru getah.

Mengutuk keganasan itu dahsyat, dan Setiausaha Negara AS Antony Blinken telah mengadakan perbincangan dengan negara-negara sekutu dalam beberapa hari terakhir untuk mendesak tindak balas antarabangsa yang tegas.

Baca Lagi | Malaysiakini meminta sumbangan orang ramai untuk membayar denda RM500,000 pada hari Rabu

Seorang doktor di Naypyidaw sebelumnya telah mengumumkan kematian pertama yang disahkan dalam tunjuk perasaan itu.

Mya Thwate Thwate Khaing, yang berusia 20 tahun pada hari Khamis lalu ketika dia tidak sedarkan diri di katil hospital, ditembak di kepala semasa demonstrasi di ibu kota minggu lalu.

Sejak itu dia menjadi simbol perlawanan bagi para penunjuk perasaan, yang telah mengangkat gambarnya dalam demonstrasi dan bahkan membuka sepanduk karya seni besar dari sebuah jambatan yang menunjukkan saat dia ditembak.

Sebuah peringatan sejak itu muncul di jalan-jalan di Yangon, dengan penduduk ibu kota komersial meletakkan bunga dan pesanan kepada mangsa.

Hampir 550 orang telah ditahan sejak rampasan kuasa, menurut Persatuan Bantuan Tawanan Politik.

Di antara mereka yang ditangkap adalah pekerja kereta api, penjawat awam dan kakitangan bank yang telah meninggalkan pekerjaan mereka sebagai sebahagian daripada kempen ketidakpatuhan awam yang bertujuan melumpuhkan kemampuan tentera untuk memerintah.

Negara itu muncul dari jam malam internet keenam berturut-turut pada hari Sabtu, tindakan yang dikenakan ketika kawasan kejiranan di seluruh negara mula menubuhkan kumpulan pengawas untuk mencegah penangkapan pada waktu malam.

Netblocks monitor internet melaporkan bahawa Wikipedia telah disekat di negara ini, bergabung dengan senarai kandungan yang dilarang yang merangkumi Facebook dan perkhidmatan media sosial yang lain.

Sekumpulan kecil penunjuk perasaan disebar secara paksa oleh polis dan tentera yang menggunakan tongkat di bandar utara Myitkyina semalam, menurut video yang disiarkan dalam talian dan saksi.

Seorang guru di tempat kejadian mengatakan bahawa dia melihat puluhan yang ditangkap dalam pergaduhan itu, termasuk dua rakannya.

Rejim ketenteraan setakat ini telah mengalami kecaman antarabangsa.

AS, Britain dan Kanada telah mengumumkan sekatan yang mensasarkan jeneral tertinggi negara itu.

Junta telah membenarkan penyitaan kekuasaannya dengan menuduh berlakunya penipuan pilihan raya pada pilihan raya November, yang dimenangkan oleh parti Suu Kyi ketika tewas.

Pemenang Nobel – yang belum pernah dilihat sejak dia ditahan dalam serbuan subuh – telah dituduh dengan dua tuduhan, salah satunya kerana memiliki walkie-talkie yang tidak berdaftar. Pendengarannya dijangka pada 1 Mac.

Read Previous

Bitcoin mencecah had pasaran AS $ 1t

Read Next

Rakyat marah atas salah faham dari kerajaan, tidak tentu sekolah dibuka semula pada Mac

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.