The Malaysia Post

Malaysiakini meminta sumbangan orang ramai untuk membayar denda RM500,000 pada hari Rabu

Portal berita Malaysiakini hari ini mengatakan akan mengadakan kempen penggalangan dana untuk memastikan ia dapat membayar denda RM500,000 yang dijatuhkan oleh Mahkamah Persekutuan kerana menghina mahkamah atas penyampaian komen lima pembaca terhadap badan kehakiman.

Ketua Pengarang Malaysiakini, Steven Gan, yang didapati tidak bersalah dalam penghinaan mahkamah dalam kes yang sama, menyatakan kekecewaannya terhadap keputusan Mahkamah Persekutuan hari ini kerana “kesan mengerikan” yang akan berlaku terhadap kebebasan bersuara di Malaysia.

“Kami sangat kecewa dengan keputusan itu. Keputusan itu dibuat dalam menghadapi landskap media baru yang berubah dengan cepat di negara ini, akan memberi kesan mengerikan dalam perbincangan mengenai isu-isu kepentingan awam dan ini memberikan tamparan hebat kepada kempen kami, kempen berterusan kami untuk memerangi rasuah antara lain, ” katanya kepada pemberita ketika ditemui di lobi Istana Kehakiman.

Baca Lagi | Malaysia Airlines berjanji untuk mewujudkan lebih banyak peluang untuk kakitangan wanita menjelang 2025

Gan berkata pendekatan yang harus diambil adalah untuk mendidik rakyat Malaysia dan bukannya “menghukum” organisasi media seperti Malaysiakini atas komen yang dibuat oleh pembaca.

“Saya rasa keputusan yang dibuat terhadap kami dan denda besar yang telah dijatuhkan terhadap kami. Ini benar-benar percubaan untuk tidak hanya menghukum kita tetapi juga untuk menutup kita.

“Saya sangat kecewa dengan apa yang telah berlaku dan saya rasa apa yang telah dilakukan oleh Malaysiakini yang sangat mengerikan sehingga kita terpaksa membayar denda setengah juta ringgit. Apabila ada individu yang didakwa melakukan pengubahan wang haram dan penyalahgunaan kuasa yang melibatkan berjuta-juta ringgit, jika tidak berbilion-bilion ringgit, berjalan bebas. Ini pasti tidak adil, ”katanya.

“Ini memberi kesan yang mengerikan terhadap kebebasan bersuara di Malaysia,” kata Gan kemudian mengenai keputusan hari ini oleh Mahkamah Persekutuan.

Mengenai tindakan seterusnya yang akan diambil oleh Malaysiakini, Gan berkata: “Kami akan meminta semua penyokong kami untuk menolong kami, jadi akan ada kempen derma untuk membantu menyokong kami mengumpulkan wang yang perlu kami bayar untuk denda . “

Berikutan keputusan Mahkamah Persekutuan termasuk denda RM500,000, laman web berita Malaysiakini kini dalam keadaan kelabu.

Pada 17 Jun 2020, Mahkamah Persekutuan membenarkan peguam negara memulakan prosiding penghinaan terhadap pengendali Malaysiakini, Mkini Dot Com Sdn Bhd dan “Ketua Editor” Malaysiakini.

Lima komen itu disiarkan di bawah laporan berita pada 9 Jun yang bertajuk “CJ memerintahkan semua mahkamah beroperasi sepenuhnya dari 1 Julai”, dengan sebelumnya Malaysiakini mengatakan bahawa pihaknya telah diberitahu pada pukul 12.45 tengah hari pada 12 Jun mengenai komen ini ketika polis menghubungi mereka untuk memberitahu mengenai penyiasatan mengenai komen-komen ini. Dalam dokumen mahkamah, Malaysiakini sebelumnya mengatakan tidak menyedari lima komen yang menyinggung sebelumnya kerana tidak ada pembaca yang melaporkan komen ini dan kerana komen tersebut tidak mengandungi “kata-kata yang disyaki” yang dapat dikesan oleh saringan Malaysiakini, dengan lebih jauh lagi bahawa pasukan editorial telah segera mengkaji komen tersebut setelah diberitahu oleh polis dan membuang komen pada pukul 12.57 tengah hari pada hari yang sama.

Read Previous

Osaka mengakhiri tawaran Williams untuk meraih gelaran Grand Slam ke-24

Read Next

Malaysiakini didenda RM500,000

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.