The Malaysia Post

Malaysia Airlines berjanji untuk mewujudkan lebih banyak peluang untuk kakitangan wanita menjelang 2025

Malaysia Airlines

Malaysia Airlines telah berjanji untuk mewujudkan lebih banyak peluang kerjaya bagi wanita dalam industri penerbangan yang dikuasai lelaki pada tahun 2025.

Syarikat penerbangan nasional telah bekerjasama dengan Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa (IATA) untuk meningkatkan keseimbangan gender dalam industri melalui inisiatif 25by2025.

Inisiatif sukarela meminta semua pihak berkepentingan penerbangan untuk memperkuat dan meningkatkan perwakilan wanita dalam industri sebanyak 25 peratus atau hingga minimum 25 persen pada tahun 2025.

Sejauh ini, 57 penandatangan di seluruh dunia telah berkomitmen untuk inisiatif yang berfungsi sebagai platform industri penerbangan untuk berkongsi amalan terbaik dan memantau metrik industri setiap tahun untuk mempercepat penciptaan tempat kerja yang seimbang dengan gender.

IATA berharap dapat meningkatkan jumlah wanita di kedudukan kanan tertinggi dalam industri menjelang 2025.

Persatuan perdagangan juga ingin melihat lebih banyak wanita berpartisipasi dalam acara, panel dan persidangan IATA dan mereka yang dilantik untuk peranan tadbir urus IATA hingga minimum 25 peratus dengan fokus pada kesetaraan berdasarkan gender dalam jangka panjang untuk industri ini.

Malaysia Airlines berupaya menggunakan platform 25by2025 untuk terus mewujudkan pengalaman kerja yang positif, memberangsangkan dan bermanfaat bagi kakitangannya sebagai sebahagian daripada visi jangka panjangnya untuk masa depan.

Syarikat penerbangan itu mengatakan dalam siarannya berkomitmen untuk meningkatkan perwakilan wanita dalam tenaga kerja, terutama dalam pekerjaan yang kurang terwakili seperti jurutera dan juruterbang.

Baca Lagi | Najib akan ‘menyokong’ Rosmah esok di mahkamah

Ia juga mengatakan bahawa kakitangan wanita dan pekerja baru akan diberi lebih banyak peluang ketika melamar peranan pengurusan kanan di seluruh syarikat penerbangan.

“Malaysia Airlines dan semua syarikat saudari di bawah Kumpulan Penerbangan Malaysia meraikan kepelbagaian dan mendorong kesetaraan dalam jantina, bangsa, agama dan usia setiap masa,” kata ketua pegawai eksekutif kumpulan Malaysia Aviation Group, Izham Ismail.

“Kami juga menegakkan meritokrasi untuk memastikan setiap wanita dan pria memiliki kesempatan yang sama untuk maju dalam karier mereka berdasarkan kemampuan mereka.

“Untuk mencapainya, kita harus secara sadar menghindari stereotaip pekerjaan pada gender tertentu, yang cenderung menjadi norma dalam industri yang dikuasai oleh lelaki.”

Izham berkata syarikat penerbangan itu sangat yakin pekerja wanita berbakat harus diberi peluang yang sama untuk meneroka peluang pekerjaan baru dan mencipta kejayaan.

“Saya berharap dengan mencapai tujuan ini, kepelbagaian yang kita hasilkan dapat memacu inovasi dan pertumbuhan lebih jauh untuk syarikat penerbangan dan industri pada umumnya, menjadikan masa depan bagi kita semua lebih cerah. “Saya berharap dapat bekerjasama dengan IATA dalam hal ini untuk membantu wanita kita meningkat lebih tinggi,” kata Izham.

Read Previous

TNB kehilangan RM8.6 juta kerana dugaan kecurian elektrik oleh sindiket perlombongan bitcoin

Read Next

Tuduhan rasuah Rosmah berkaitan projek solar Sarawak bernilai RM1.25b

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here