The Malaysia Post

Tuduhan rasuah Rosmah berkaitan projek solar Sarawak bernilai RM1.25b

Datin Seri Rosmah Mansor, isteri bekas perdana menteri Malaysia Datuk Seri Najib Razak, diperintahkan hari ini oleh Mahkamah Tinggi untuk mengemukakan pembelaannya terhadap tuduhan rasuah yang berkaitan dengan projek bernilai RM1.25 bilion untuk pembekalan elektrik ke 369 sekolah luar bandar di Sarawak .

Hakim Mahkamah Tinggi Mohamed Zaini Mazlan mengatakan bahawa pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes prima facie terhadap Rosmah atas ketiga-tiga tuduhannya, termasuk meminta rasuah melalui bekas pembantu khasnya, Datuk Rizal Mansor.

“Dari hasil kajian saya, pihak pendakwaan telah menambahkan bukti yang boleh dipercayai untuk membuktikan setiap elemen kesalahan di bawah ketiga-tiga tuduhan itu, yang, jika tidak dibalas, memerlukan sabitan.” kata Zaini.

Dengan adanya prima facie terhadapnya, Rosmah mempunyai tiga pilihan untuk membela diri – dengan bukti bersumpah dari saksi di mana dia akan menjalani pemeriksaan balas; dengan pernyataan yang tidak diakui dari dok tertuduh, atau diam.

Rosmah kemudian memberitahu mahkamah bahawa dia memilih untuk memberikan keterangan bersumpah dari saksi.

Baca Lagi | Najib akan ‘menyokong’ Rosmah esok di mahkamah

Rosmah, yang duduk di dermaga dengan baju kurung dan selendangnya, kelihatan tenang ketika Zaini menyampaikan keputusannya.

Baca Lagi | TNB kehilangan RM8.6 juta kerana dugaan kecurian elektrik oleh sindiket perlombongan bitcoin

Najib, yang mengenakan sut biru, hadir di mahkamah untuk menyokong isterinya.

Sebelum membacakan keputusannya, Zaini menerima permohonan pendakwa untuk memiliki klip audio dan transkrip “Bolehkah saya menasihati anda sesuatu” untuk diterima sebagai bukti, yang membalikkan keputusannya sebelumnya mengenai perkara yang sama yang dicapai pada 11 Disember 2020.

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia melancarkan klip audio pada Januari tahun lalu.

Zaini menjelaskan bahawa adalah haknya untuk mengkaji semula perkara itu dan membatalkan keputusannya yang sebelumnya kerana perkara itu masih ada di hadapannya.

Pihak pendakwaan sebelumnya memohon untuk mengakui klip audio sebagai bukti dalam perbicaraan ini untuk menunjukkan watak Rosmah dan sifatnya yang “sombong”.

Dalam pernyataan pembukaan persidangan, pihak pendakwaan menggambarkan Rosmah sebagai memiliki “pengaruh yang cukup besar”, memiliki kekuatan untuk mempengaruhi keputusan di sektor publik, dan mengambil langkah aktif untuk membantu Jepak Holdings Sdn Bhd mendapatkan projek hibrid suria bernilai RM1.25 bilion untuk sekolah luar bandar di Sarawak.

Mahkamah kemudian menetapkan 9, 10, 15, 16, 17, 22, 23 dan 12 dan 15 Julai sebagai tarikh awal untuk peringkat pembelaan perbicaraan.

Timbalan Pendakwa Raya Kanan, Datuk Seri Gopal Sri Ram kemudian memberitahu mahkamah bahawa pihak pendakwaan bersedia untuk menawarkan 10 saksi untuk pembelaan. Dalam perbicaraan ini, Rosmah menghadapi beberapa tuduhan, termasuk didakwa menerima suapan RM5 juta dan suapan RM1.5 juta daripada Saidi Abang Samsudin dari Jepak Holdings Sdn Bhd pada tarikh 20 Disember 2016 dan 7 September 2017 sebagai pertukaran untuk membantu syarikat mendapat projek hibrid suria bernilai RM1.25 bilion.

Read Previous

Malaysia Airlines berjanji untuk mewujudkan lebih banyak peluang untuk kakitangan wanita menjelang 2025

Read Next

Osaka mengakhiri tawaran Williams untuk meraih gelaran Grand Slam ke-24

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.