The Malaysia Post

TNB kehilangan RM8.6 juta kerana dugaan kecurian elektrik oleh sindiket perlombongan bitcoin

Tenaga Nasional Berhad

Polis Johor melumpuhkan sindiket perlombongan bitcoin yang dituduh mencuri elektrik bernilai jutaan ringgit dengan penangkapan tujuh lelaki dalam operasi besar-besaran yang meliputi empat daerah di negeri ini di sini minggu ini.

Operasi dari Isnin hingga Selasa menyebabkan penangkapan suspek tempatan, berusia antara 24 dan 64 tahun, semasa operasi bersepadu yang melibatkan polis dan Tenaga Nasional Berhad (TNB).

Ketua Polis Johor, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay berkata, operasi itu menyaksikan pasukan penyerang merampas 1,746 unit mesin perlombongan bitcoin bernilai RM2.6 juta di 21 premis di Johor Baru Selatan, Seri Alam, Tangkak dan Muar.

“Setiap unit mesin perlombongan bitcoin memerlukan satu tenaga kuda, serupa dengan yang digunakan oleh unit penghawa dingin dalam 24 jam.

“Satu unit mesin bitcoin ini boleh didapati dalam talian dengan harga RM200 hingga RM3,000 mengikut kapasiti yang berbeza,” kata Ayob Khan semasa sidang media di ibu pejabat polis daerah Seri Alam di sini hari ini.

Siasatan awal menunjukkan bahawa aktiviti sindiket tersebut menyebabkan TNB kehilangan pendapatan sebanyak RM8.6 juta kerana kecurian tersebut.

Menurut Johor TNB, tahun lalu syarikat elektrik mengalami kerugian sekitar RM90 juta kerana individu mencuri elektrik untuk aktiviti perlombongan bitcoin.

Ayob Khan mengatakan operasi itu dilakukan selama sebulan di mana penyiasat melakukan pengumpulan risikan sebelum polis menggagalkan aktiviti sindiket mengubah pendawaian elektronik dengan tujuan mencuri elektrik untuk menjalankan aktiviti perlombongan bitcoin di negeri ini.

Baca Lagi | Syarikat kurier J&T Express menerangkan penanganan kasar bungkusan dirakam viral

“Sindiket itu, yang aktif sejak awal tahun lalu, menjalankan kegiatannya di tingkat atas sebuah rumah kedai untuk mengelakkan pengesanan oleh pihak berkuasa,” katanya.

Polis tertinggi negeri menjelaskan bahawa suspek yang ditangkap bertindak sebagai “penjaga” premis tersebut untuk memastikan operasi perlombongan bitcoin berjalan lancar selain memastikan kemalangan dapat diminimumkan.

Dengan penangkapan suspek, dia mengatakan polis percaya bahawa sindiket itu telah dilumpuhkan.

“Polis sedang melakukan siasatan lebih lanjut untuk mengesan dalang sindiket dan anggota lain yang masih bebas.

“Penyiasat tidak menolak kemungkinan bahawa sindiket itu juga mempunyai hubungan dengan sindiket di negeri lain yang menjalankan modus operandi yang sama yang digunakan dalam kegiatan perlombongan bitcoin mereka,” kata Ayob Khan.

Siasatan dilakukan di bawah Seksyen 379 dan 427 Kanun Keseksaan kerana kecurian elektrik dan melakukan kerosakan dengan menyebabkan kerosakan harta benda TNB.

Secara berasingan, TNB juga akan mengambil tindakan di bawah Seksyen 37 (3) Akta Bekalan Elektrik 1990 ke atas pemilik akaun yang berdaftar dengan syarikat elektrik.

Ayob Khan berkata polis sedang melihat tindakan di bawah Akta Pencegahan Jenayah (POCA).

Dia mengatakan ini kerana aktiviti tersebut menyebabkan TNB dan kerajaan mengalami kerugian berjuta-juta ringgit. Suspek telah direman hingga esok untuk membantu siasatan mengikut Seksyen 117 Kanun Prosedur Jenayah.

Read Previous

Putrajaya membuat perjanjian komersial dengan ntv7 Media Prima melalui DidikTV

Read Next

Malaysia Airlines berjanji untuk mewujudkan lebih banyak peluang untuk kakitangan wanita menjelang 2025

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here