The Malaysia Post

Syarikat kurier J&T Express menerangkan penanganan kasar bungkusan dirakam viral

J&T Express

Syarikat kurier tempatan J&T Express berusaha menjelaskan video yang dirakam oleh beberapa pekerjanya di media sosial, yang menunjukkan tindakan mereka yang mengakibatkan bungkusan yang rosak diterima oleh pelanggan.

Syarikat itu mengatakan bahawa isu yang menyebabkan pekerja sengaja menguruskan bungkusan di gudang penyortirannya berpunca dari salah faham oleh beberapa pekerja mengenai pembayaran bonus, dan menafikan bahawa ia akan memotong gaji tetap pekerja.

“J&T telah memberikan bonus kepada karyawan akhir tahun setelah pertimbangan menyeluruh, sesuai dengan peraturan dan peraturan bonus, dan sesuai dengan Undang-Undang Perburuhan Malaysia, bonus penuh dibayar kepada pekerja yang telah bekerja selama setahun. Bagi pekerja yang telah bekerja kurang dari satu tahun, bonus dibayar mengikut jangka masa kerja tanpa prejudis.

“Sayangnya, pekerja tertentu tidak jelas mengenai skim pembayaran bonus yang menyebabkan penyusun paket secara ganas pada 4 Februari, menghasut beberapa pekerja untuk membuat gangguan secara kolektif dan menyiarkan video tersebut ke media sosial,” kata syarikat itu dalam satu kenyataan media.

J&T mengatakan bahawa video viral itu berlaku di cawangannya di Perak, sambil menambah bahawa kejadian itu telah diselesaikan. Pihak pengurusan mengatakan pihaknya juga bersedia diperiksa oleh pihak berkuasa dan menjalani pengawasan.

Dikatakan pekerja meneruskan kerja seperti biasa pada 5 Februari dan memberi jaminan bahawa bungkusan akan diproses dan dihantar kepada pelanggannya.

Baca Lagi | Vaksin AstraZeneca berkesan terhadap varian UK, kata Universiti Oxford

J&T mengakui beberapa aduan yang dibuat di media sosial, kononnya oleh beberapa pelanggannya yang mendakwa bungkusan mereka dibuka dan rosak sebelum tiba atau kandungannya hilang.

Pihak pengurusan menjanjikan pampasan untuk barang yang rosak.

“Ini memang kesalahan dalam pengurusan kami. Kami telah merumuskan peraturan dan kaedah pengurusan khusus untuk penyelesaian tuntutan dan pengawasan insiden serupa, dan penyelesaian paket yang hilang dengan cepat. Kami berterima kasih kepada orang ramai atas kasih dan sokongan mereka terhadap J&T, ”katanya.

Syarikat itu juga mengatakan bahawa latihan yang lebih baik akan diberikan untuk kakitangannya dalam menangani pakej.

Pekerja mengesahkan perkara ini dalam video permintaan maaf yang disiarkan di laman Facebook J&T Express Perak. “Kami dari J&T Express Perak. Baru-baru ini, sebuah video menjadi viral di media sosial yang menunjukkan bahawa pekerja tidak mengikuti prosedur operasi standard (SOP) dan membuang barang-barang pelanggan.

Read Previous

Profesor Singapura secara tidak sengaja merakam kuliah dalam talian tanpa suara

Read Next

Tom Brady masterclass pada usia 43 tahun

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here