The Malaysia Post

Swathes Shanghai akan dikembalikan kepada penguncian dalam pemanduan ujian

Lockdown in Shanghai

Credits: reutersmedia

Shanghai akan mengenakan sekatan baharu ke atas penduduk di beberapa daerah bandar hujung minggu ini semasa pandu ujian besar-besaran, kata pegawai hari ini, ketika Presiden Xi Jinping menyeru China untuk berpegang pada strategi sifar-Covid yang ketat.

China adalah ekonomi utama terakhir yang masih menjalankan dasar untuk menghapuskan semua wabak, menggunakan sekatan segera, ujian besar-besaran dan kuarantin mandatori.

Tetapi strategi itu mendapat perhatian yang lebih tinggi selepas varian Omicron yang berkembang pesat mencetuskan sekatan menyeluruh di bandar-bandar utama seperti Shanghai dan Beijing, yang menjejaskan ekonomi kedua terbesar dunia itu.

Di Shanghai, sekurang-kurangnya 15 daripada 16 daerah di bandar itu — berjumlah lebih 23 juta orang — berkata mereka akan menjalankan ujian PCR ke atas penduduk dalam beberapa hari akan datang, manakala enam kawasan berkata mereka akan mengenakan penutupan semasa memandu ujian.

Daerah yang akan mengenakan beberapa sekatan — Minhang, Yangpu, Putuo, Fengxian, Qingpu dan Changning — adalah rumah kepada lebih lapan juta orang.

Ujian besar-besaran, yang diumumkan dalam satu siri notis yang dikeluarkan secara tempatan pada Khamis dan Jumaat, dilakukan kurang daripada dua minggu selepas Shanghai mula tersandung daripada sekatan yang melelahkan yang ditandai dengan kekurangan makanan dan bantahan yang tersebar.

Walaupun melonggarkan banyak sekatan selepas akhirnya membendung wabak terburuk di China dalam tempoh dua tahun, pihak berkuasa yang gelisah terus mengenakan mozek yang berubah-ubah untuk mencegah kebangkitan semula.

Pengumuman ujian besar-besaran mencetuskan kebimbangan akan berlaku kemunduran daripada penduduk yang letih di Shanghai.

“Saya mempunyai perasaan yang tidak menyenangkan,” tulis seorang pengguna di platform media sosial Weibo China.

Seorang lagi menulis bahawa pagar telah mula dipasang membahagikan komuniti kediaman mereka kepada dua kawasan besar, sambil menambah bahawa mereka melihat panik membeli beras dan minyak di pasar raya kejiranan.

Pemimpin China telah cuba menyelaraskan antara memusnahkan virus dan mengehadkan kerosakan penutupan, dengan Presiden Xi pada hari Khamis menyeru untuk “menyelaraskan pencegahan dan kawalan Covid-19 dengan cekap dengan pembangunan ekonomi dan sosial”.

Tetapi dia berkata “pendekatan sifar-Covid dinamik China mesti ditegakkan dengan teguh”, menurut agensi berita Xinhua.

Peralihan mozek tepi jalan

Pakar meramalkan bahawa China akan bergelut untuk mencapai sasaran pertumbuhan ekonominya sekitar 5.5 peratus tahun ini kerana penutupan virus memaksa penutupan perniagaan dan rantaian bekalan yang teruk.

Bank Dunia telah mengurangkan secara mendadak ramalan pertumbuhan 2022 untuk China kepada 4.3 peratus, memberi amaran minggu ini bahawa gangguan Covid boleh memperlahankan pemulihan.

Gelombang kejutan daripada dasar sifar-Covid China telah melanda ekonomi global juga, terutamanya selepas penutupan di Shanghai — bandar terbesar di negara itu dan hab perkapalan global utama.

Beberapa bahagian di Beijing juga telah melaksanakan semula beberapa sekatan selepas melonggarkan pesanan bekerja dari rumah dan membenarkan restoran di ibu negara dibuka semula untuk makan dalam rumah awal minggu ini.

Dua daerah tengah pada Khamis mengarahkan penutupan bar, kelab malam dan kafe internet, lapor media tempatan, selepas ibu negara itu melaporkan sekumpulan jangkitan yang dikaitkan dengan tempat hiburan.

Beijing telah melaporkan hampir sedozen kes baru-baru ini berkaitan dengan kelab malam, selepas beberapa hari tiada kes baharu di luar kawasan larangan.

Pegawai memasang penghadang baharu di sekitar beberapa kawasan kediaman di bandar itu semalaman, termasuk satu berhampiran daerah kedutaan Beijing di mana seorang wartawan AFP melihat pekerja membina pagar logam dan mengangkut haiwan peliharaan keluar dari kawasan itu dalam peti.

Beberapa syarikat juga telah meminta pekerja untuk bersedia untuk meneruskan kerja dari rumah, manakala yang lain dilarang memasuki pejabat mereka selepas kes Covid atau kenalan rapat didapati melawat bangunan.

Wabak Beijing terbaru menimbulkan kemarahan di media sosial China, dengan beberapa menyalahkan pelanggan kelab kerana berpesta, manakala yang lain menuding jari mereka kepada kerajaan bandar dan agensi ujian.

Baca Lagi | Swathes Shanghai akan dikembalikan kepada penguncian dalam pemanduan ujian

“‘Membersihkan’ Covid nampak seperti gurauan… Jika tidak, dari mana datangnya kes baharu ini?” tanya seorang pengguna Weibo, merujuk kepada pengisytiharan bandar itu sebelum ini bahawa ia telah “membersihkan” kes di luar kawasan kuarantin.

China melaporkan 73 jangkitan tempatan baharu pada hari Jumaat, termasuk lapan di Beijing dan 11 di Shanghai, menurut Suruhanjaya Kesihatan Kebangsaan. — AFP

Read Previous

Wisma Putra mengesahkan kemalangan bas membabitkan 15 warganegara Malaysia di Arab Saudi

Read Next

Menteri kesihatan Singapura dan sensasi TikTok Uncle Raymond baru sahaja melakukan ‘kerjasama tarian terbaik’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here