The Malaysia Post

Malaysiakini didenda RM500,000

Mahkamah Persekutuan hari ini menjatuhkan hukuman denda RM500,000 oleh pengendali Malaysiakini, Mkini Dot Com Sdn Bhd kerana menghina kerana mempermudah komen lima pembaca terhadap badan kehakiman di laman web portal berita itu.

Presiden Mahkamah Rayuan Tan Sri Rohana Yusuf menyampaikan keputusan oleh panel tujuh hakim untuk denda RM500,000 yang akan dibayar dalam masa tiga hari mulai Isnin.

“Dalam menjatuhkan hukuman yang akan dijatuhkan, pertama-tama kita mempertimbangkan permintaan maaf yang telah dilanjutkan oleh responden dan fakta bahawa responden telah bekerjasama dengan pihak polis dan pengadilan.

“Setelah itu, adalah kewajiban masyarakat kita untuk mengingat betapa seriusnya tindakan menghina hari ini yang akhirnya akan merosakkan sistem keadilan di negara ini.

“Kenyataan yang disinggung telah tersebar baik di dalam dan luar negara dan kandungan yang diterbitkan adalah palsu dan boleh dikritik dan ia juga melibatkan tuduhan rasuah yang semuanya palsu dan tidak benar.

“Kami berpandangan bahawa denda berjumlah RM500,000 adalah wajar, jadi dengan ini memerintahkan denda oleh responden pertama yang akan dibayar dalam masa tiga hari dari hari Isnin,” kata hakim setelah panel itu berdiri untuk membicarakan hukuman.

Ketua Hakim Malaya Tan Sri Azahar Mohamed, Hakim Besar Sabah dan Sarawak Datuk Abang Iskandar Abang Hashim, Datuk Seri Mohd Zawawi Salleh, Datuk Vernon Ong Lam Kiat, Datuk Abdul Rahman Sebli dan Datuk Nallini Pathmanathan adalah yang lain di panel tersebut.

Baca Lagi | Malaysiakini meminta sumbangan orang ramai untuk membayar denda RM500,000 pada hari Rabu

Sebelum Mahkamah Persekutuan memutuskan denda tersebut, peguam Malaysiakini, Datuk Malik Imtiaz Sarwar telah mengusulkan agar para hakim menganggap keputusan itu sendiri – yang mendapati portal berita itu menghina mahkamah – cukup, setelah juga mengemukakan permohonan maaf sebelumnya yang tidak dijaga oleh Malaysiakini mengenai komen yang dihapus portal itu dalam masa beberapa minit setelah diberitahu.

“Penghakiman itu mencatat Malaysiakini sebagai penghinaan, yang dengan sendirinya merupakan perkara yang kuat. Namun, jika mahkamah yang mulia ini menganggap perlunya melangkah lebih jauh, jelas kerana ia adalah syarikat, semestinya denda, saya meminta Tuanku dan Tuanku mempertimbangkan kos nominal.

“Saya rasa sesuatu dari RM20,000 hingga RM30,000 adalah jumlah yang wajar untuk menggambarkan ketidaksenangan mahkamah, tetapi pada masa yang sama menunjukkan belas kasihan pengadilan berkenaan dengan fakta bahawa kes ini adalah yang pertama kes, ”katanya.

Imtiaz seterusnya meminta Mahkamah Persekutuan untuk membenarkan dua atau tiga hari bekerja sehingga denda tersebut dapat dibayar.

“Saya menggesa Tuan-tuan dan Tuan-tuan saya untuk melihat kenyataan bahawa keputusan itu sendiri akan membantu menangani keadaan,” katanya.

Bagaimanapun, peguam kanan persekutuan Suzana Atan meminta agar denda yang lebih tinggi dijatuhkan ke atas Malaysiakini.

“Tuan-tuan, Tuhanku, walaupun kami mengakui bahawa responden pertama (Malaysiakini), ada ungkapan penyesalan dari responden pertama tetapi kami percaya ia harus seimbang dengan kegagalan memikul tanggungjawab, menjadi portal dalam talian yang memfasilitasi komen dibuat di portal. “Mereka mesti bertanggungjawab, Tuan-tuan dan Tuanku. Ini adalah kes pertama seumpamanya. Kami percaya bahawa kes ini seharusnya berfungsi sebagai peringatan bukan hanya kepada responden pertama, tetapi juga untuk semua portal berita dalam talian yang menyediakan perkhidmatan tersebut, oleh itu kami mencadangkan hukuman denda RM200,000 sebagai hukuman yang sesuai, ”katanya.

Read Previous

Malaysiakini meminta sumbangan orang ramai untuk membayar denda RM500,000 pada hari Rabu

Read Next

Biden menangani ‘kebimbangan asas’ dalam perbincangan pertama dengan Xi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.