The Malaysia Post

Biden menangani ‘kebimbangan asas’ dalam perbincangan pertama dengan Xi

biden-Xi

Presiden A.S. Joe Biden bercakap dengan rakan sejawatnya dari China, Xi Jinping pada hari Rabu, hubungan langsung pertamanya dengan pemimpin ekonomi kedua terbesar di dunia sejak memenangi pilihan raya presiden A.S. November dan memegang jawatan bulan lalu.

Itu adalah panggilan pertama antara Xi dan presiden A.S. sejak pemimpin China itu bercakap dengan mantan Presiden Donald Trump pada Mac tahun lalu. Sejak itu, hubungan antara kedua-dua negara telah jatuh ke tahap terburuk dalam beberapa dekad.

Biden memberitahu Xi bahawa adalah keutamaan AS untuk memelihara wilayah Indo-Pasifik yang bebas dan terbuka dan “menggarisbawahi kebimbangan asasnya mengenai amalan ekonomi paksaan dan tidak adil Beijing, tindakan keras di Hong Kong, pelanggaran hak asasi manusia di Xinjiang, dan tindakan yang semakin tegas di rantau ini , termasuk menuju Taiwan, “kata Gedung Putih dalam satu kenyataan.

Baca Lagi | Tuduhan rasuah Rosmah berkaitan projek solar Sarawak bernilai RM1.25b

Biden dan Xi juga saling bertukar pendapat mengenai penanggulangan wabak COVID-19, serta cabaran bersama mengenai perubahan iklim dan mencegah penyebaran senjata – rujukan kepada keinginan AS untuk bekerjasama dengan Beijing dalam meyakinkan Korea Utara untuk melepaskan senjata nuklearnya, kata Rumah Putih.

Seorang pegawai kanan pentadbiran Biden memberitahu wartawan menjelang panggilan Biden akan “praktikal, keras kepala, bermata jernih” dalam berurusan dengan Xi, tetapi ingin memastikan mereka berdua mempunyai peluang untuk memiliki komunikasi yang terbuka, walaupun Kebimbangan AS mengenai tingkah laku China.

Pegawai itu mengatakan bahawa panggilan itu datang pada saat Amerika Serikat percaya bahwa ia berada dalam posisi yang kuat, setelah berunding dengan sekutu dan rakan kongsi, untuk mengemukakan keprihatinan utama mengenai “kegiatan dan penyalahgunaan agresif China”.

Namun, dia mengatakan agenda Biden untuk panggilan tersebut tidak termasuk penyertaan A.S. dalam Sukan Olimpik Musim Sejuk 2022 di Beijing, walaupun tuntutan yang tinggi agar Sukan itu dipindahkan ke rekod hak asasi manusia China dan tekad Washington bahawa dia telah melakukan pembunuhan beramai-ramai terhadap minoriti Muslim di wilayah Xinjiang.

Pentadbiran Biden akan melihat dalam beberapa bulan mendatang untuk menambahkan “sekatan baru yang disasarkan” pada eksport teknologi sensitif tertentu ke China bekerjasama dengan sekutu dan rakan kongsi, kata pejabat itu. Dia juga mengatakan tidak akan ada langkah cepat untuk menaikkan tarif perdagangan bekas pemerintahan Trump di China, tetapi lebih banyak perundingan dengan sekutu mengenai bagaimana menangani masalah ketidakseimbangan perdagangan dengan Beijing.

Read Previous

Malaysiakini didenda RM500,000

Read Next

Ketua pembangkang Anwar Ibrahim bersatu di belakang Malaysiakini

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here