The Malaysia Post

Pakar berkata Alam Semula Jadi dan Iklim Tidak Boleh Disenyapkan

Kepelbagaian biologi

Pakar dan aktivis berharap rundingan iklim PBB akan berakhir minggu lalu dengan sebutan penting tentang biodiversiti dalam teks terakhir. Mereka berlalu pergi dengan kecewa.

Ada yang mengatakan perwakilan di sidang kemuncak COP27 terlepas peluang utama untuk mengakui hubungan antara iklim berkembar dan krisis alam semula jadi, yang ramai percaya telah dirawat secara berasingan terlalu lama.

Kegagalan menangani kedua-duanya boleh bermakna bukan sahaja memusnahkan sistem sokongan hidup Bumi, tetapi juga kehilangan sasaran iklim utama untuk mengehadkan pemanasan kepada di bawah 1.5 darjah Celsius, mereka memberi amaran.

“Kami akan ditakdirkan jika kami tidak menyelesaikan iklim, dan kami ditakdirkan jika kami tidak menyelesaikan kepelbagaian biologi,” kata Basile van Havre, pengerusi bersama rundingan biodiversiti PBB, kepada AFP.

Pada ceramah biodiversiti PBB COP15 bulan depan, berpuluh-puluh negara akan bertemu untuk membentuk rangka kerja baharu untuk melindungi haiwan dan tumbuhan daripada dimusnahkan oleh manusia.

Pertemuan itu diadakan ketika saintis memberi amaran bahawa perubahan iklim dan kerosakan biodiversiti boleh menyebabkan kejadian kepupusan besar-besaran keenam di dunia.

Kemusnahan alam semula jadi sedemikian juga berisiko memburukkan lagi perubahan iklim.

Lautan Terluka

Lautan telah menyerap kebanyakan haba berlebihan yang dihasilkan oleh pelepasan gas rumah hijau manusia dan, bersama-sama dengan hutan, merupakan penyerap karbon yang penting.

“(Alam semula jadi) adalah sehingga satu pertiga daripada penyelesaian iklim. Dan ia adalah teknologi yang terbukti,” Brian O’Donnell, pengarah Kempen untuk Alam Semula Jadi, memberitahu AFP.

Beliau berkata lautan khususnya adalah “wira-wira” yang tidak didendang, yang telah menyerap karbon dan haba, dengan kos pengasidan dan gelombang haba membunuh karang.

Apabila dunia semakin panas, spesies dan ekosistem juga boleh memainkan peranan penting dalam membina daya tahan. Bakau, sebagai contoh, boleh melindungi daripada hakisan pantai yang disebabkan oleh kenaikan laut yang dikaitkan dengan planet yang semakin panas.

Baca Lagi | Aston Martin Racing Asia Mengadakan Acara Pengalaman di Malaysia

Baca Lagi | Warga Beijing Berkumpul untuk Perhimpunan Anti-Lockdown Dingin

Terlepas Peluang

Mungkin perhatian paling banyak mengenai dunia semula jadi pada COP27 datang semasa lawatan oleh presiden pilihan Brazil Luiz Inacio Lula da Silva, yang akan memegang jawatan pada Januari.

Dia berikrar untuk menghentikan penebangan hutan Amazon yang berleluasa yang dilihat di bawah penyandang Jair Bolsonaro dan mengumumkan semasa rundingan iklim rancangan untuk mewujudkan kementerian untuk orang asli, penjaga hutan hujan.

Sasaran biodiversiti “30 hingga 30” penting juga mendapat rangsangan apabila blok negara Afrika Barat berikrar untuk mematuhi matlamat melindungi 30 peratus dunia semula jadi menjelang 2030.

Biodiversiti menerima persetujuan dalam teks akhir COP27, termasuk dalam perenggan yang menyeru “keperluan mendesak untuk menangani, secara menyeluruh dan sinergi, krisis global yang saling berkaitan perubahan iklim dan kehilangan biodiversiti”.

Tetapi mesyuarat COP15 yang akan datang di Montreal – ditugaskan untuk menetapkan rancangan bercita-cita tinggi untuk hubungan manusia dengan alam semula jadi untuk dekad yang akan datang – tidak mendapat galakan yang diharapkan ramai.

“Ia adalah peluang yang terlepas bahawa COP15, yang berlangsung hanya dalam masa dua minggu, tidak mendapat sorotan menjelang COP27,” kata Li Shuo, penasihat dasar global kanan di Greenpeace Asia Timur, kepada AFP.

Tetapi dia memberi amaran “tidak sepatutnya menjadi pemecah perjanjian, ini tidak sepatutnya menjadi penghujung dunia”.

Zoe Quiroz Cullen

Bagi Zoe Quiroz Cullen, ketua hubungan iklim dan alam semula jadi di Fauna & Flora International, adalah “sangat membimbangkan” bahawa teks itu “gagal mengiktiraf kaitan penting dengan konvensyen saudara COP27 mengenai alam semula jadi,” Konvensyen PBB mengenai Kepelbagaian Biologi (CBD) .

“Krisis iklim berkembar dan biodiversiti berisiko untuk dipertimbangkan dan dirawat secara silo,” katanya kepada AFP.

‘Subkategori’

Walaupun dasar tenaga telah mendominasi perbincangan iklim, dan pencemaran plastik dan racun perosak lebih merupakan pemuliharaan perbincangan biodiversiti, isu lain – pengeluaran makanan, hak tanah orang asli, perlindungan lautan dan hutan – dikaitkan dengan kedua-duanya.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu secara tradisinya menangani krisis iklim dan biodiversiti dengan jelas, masing-masing mendapat mesyuarat COP mereka sendiri (Persidangan Pihak-pihak), dan masing-masing diuruskan oleh institusinya sendiri: iklim oleh Konvensyen Rangka Kerja PBB mengenai Perubahan Iklim dan biodiversiti oleh CBD.

Kebanyakan pakar mengatakan kedua-dua krisis itu cukup serius untuk menjamin rawatan berasingan ini. Tetapi ada yang mengadu bahawa biodiversiti telah dilihat sebagai “hanya subkategori iklim”, seperti yang dikatakan oleh O’Donnell.

“Berpuluh tahun menghampiri perkara-perkara ini secara berasingan masih berterusan, malangnya, terlalu banyak sehingga hari ini.”

Dalam jangka panjang, pengabaian alam semula jadi boleh bermakna kemusnahan ekosistem dan spesies yang tidak berhenti – dan kehilangan matlamat iklim Perjanjian Paris.

“Kami tidak dapat memenuhi sasaran 1.5 darjah untuk iklim tanpa tindakan berani terhadap alam semula jadi, ” kata O’Donnell.

“Kita perlu menyelesaikan kedua-duanya jika kita mahu mempunyai planet yang boleh didiami untuk generasi akan datang.”

Read Previous

Warga Beijing Berkumpul untuk Perhimpunan Anti-Lockdown Dingin

Read Next

PM Anwar Perlu tipu daya dan daya tarikan untuk mengekalkan gerakan Jubah dan Belati

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.