The Malaysia Post

Warga Beijing Berkumpul untuk Perhimpunan Anti-Lockdown Dingin

Hidup Rakyat!

Seorang demi seorang warga Beijing mengharungi dingin malam Ahad selepas berita perhimpunan tersebar di media sosial – berjaga-jaga untuk mangsa kebakaran maut serta protes terhadap sekatan ketat Covid-19 di China.

Dalam beberapa jam, ratusan telah berkumpul di tebing sungai Liangma dalam suhu hampir membeku, seorang wartawan AFP di tempat kejadian melihat, ramai yang memegang kertas putih kosong — bantahan simbolik terhadap penapisan.

Yang lain menyalakan lilin dan lampu teh di sebuah mezbah sementara kecil, di mana sejambak bunga diletakkan dan sekeping kertas putih berbunyi: “Untuk mangsa yang terkorban dalam kebakaran Urumqi pada 24 November.”

Protes telah memuncak di seluruh Shanghai dan Beijing ekoran kebakaran maut di Urumqi, ibu kota wilayah barat Xinjiang – kematian yang banyak dipersalahkan atas penutupan ketat yang menghalang perkhidmatan kecemasan daripada sampai kepada mangsa tepat pada masanya.

“Kami semua rakyat Xinjiang! Pergi orang Cina! Hidup rakyat!” mereka yang berhimpun di tepi sungai, yang memotong beberapa kawasan kejiranan paling mewah di Beijing, melaungkan Ahad.

“Saya di sini untuk masa depan saya. Anda perlu berjuang untuk masa depan anda sendiri,” kata seorang wanita berusia dua puluhan bernama Tian kepada AFP.

“Saya tidak takut kerana kami tidak melakukan apa-apa kesalahan, kami tidak melanggar mana-mana undang-undang. Semua orang bekerja keras untuk hari esok yang lebih baik.”

Baca Lagi | Notis Kesediaan Banjir Dikeluarkan untuk Enam Negeri

Baca Lagi | Aston Martin Racing Asia Mengadakan Acara Pengalaman di Malaysia

Kami Tidak Akan Lupa

Yang lain secara lebih jelas menentang dasar sifar-Covid China, menjerit, “Tidak untuk ujian asid nukleik, kami mahukan makanan!”

Beberapa melaungkan slogan mengingatkan rentetan tragedi yang dikaitkan dengan peraturan ketat anti-Covid negara.

“Jangan lupa mereka yang maut dalam nahas bas Guizhou… jangan lupa kebebasan,” kata seorang, merujuk kepada kemalangan pada September apabila bas yang mengangkut penduduk ke kemudahan kuarantin Covid-19 terhempas, membunuh 27 orang di dalamnya. .

“Ingat… wanita hamil Xi’an yang meninggal dunia, mereka yang tidak dapat mendapatkan rawatan perubatan di Shanghai,” kata seorang lagi.

Sesetengah orang menjerit, “Kami tidak akan lupa!”, manakala yang lain berkata, “Jangan jadi orang, jadilah diri sendiri!”

Ada yang menyanyikan The Internationale dengan lembut — piawaian pergerakan komunis antarabangsa — dan lagu kebangsaan.

Yang lain menunggu dengan senyap, merakam adegan itu – jarang berlaku di China, di mana protes besar-besaran secara rutin dibatalkan oleh kerajaan – melalui telefon mereka.

Suasana sebahagian besarnya tenang, tetapi mengawasi sekurang-kurangnya sedozen kereta polis diletakkan di jalan sekitar. Beberapa pegawai polis berjalan melalui orang ramai, merakam adegan.

Beberapa orang muda membuat ucapan, manakala yang lain menjerit slogan menuntut “kebebasan seni”, dan “kebebasan untuk menulis!”

Kedengaran pemandu membunyikan hon sebagai tanda sokongan kepada penunjuk perasaan ketika mereka memandu di jalan lingkar berhampiran.

“Kerana awak Beijing bangga!” jerit orang yang melihat di seberang sungai.

Jangan Tinggalkan

Seorang wartawan AFP melihat polis cuba menyuraikan orang ramai sebelum jam 10:30 malam (1430 GMT). Beberapa penunjuk perasaan berdiri teguh, menjerit “jangan pergi!”

Ramai yang memilih untuk tinggal, kerana kereta yang lalu lalang terus membunyikan hon.

Akhirnya pihak berkuasa menyekat jalan untuk menghalang kenderaan yang melalui, dan kira-kira jam 1:45 pagi, kira-kira 100 anggota polis tiba-tiba berarak ke arah orang ramai.

Berpuluh-puluh penunjuk perasaan pergi tetapi sekumpulan kecil kira-kira 100 orang kekal berdiri di bawah jambatan, sebahagian daripada mereka menjadi marah dan cuba membuat alasan dengan polis.

Lima belas minit kemudian lebih banyak jurulatih tiba dipenuhi dengan polis separa tentera, mencetuskan kebimbangan berlakunya keganasan dan mendorong kira-kira separuh penunjuk perasaan pergi tergesa-gesa.

Mereka yang tinggal diberitahu oleh polis untuk pulang, tetapi seorang terus bertengkar.

Akhirnya pegawai di hadapan unit itu bersetuju bahawa dia telah mendengar kebimbangan penunjuk perasaan, tanpa mendedahkan identiti atau pangkatnya.

Pada masa ini, tepukan gemuruh daripada orang ramai dan orang ramai bersetuju untuk pulang.

Diapit di semua sisi oleh polis, sisa-sisa berjaga-jaga dibawa ke seberang jalan di mana mereka berjalan atau berbasikal pergi.

Read Previous

Aston Martin Racing Asia Mengadakan Acara Pengalaman di Malaysia

Read Next

Pakar berkata Alam Semula Jadi dan Iklim Tidak Boleh Disenyapkan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.