The Malaysia Post

Notis Kesediaan Banjir Dikeluarkan untuk Enam Negeri

Penyedia Banjir untuk Enam Negeri di Malaysia oleh JPS

Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) telah mengeluarkan notis kesiapsiagaan banjir di beberapa kawasan di Johor, Perak, Kedah, Pahang, Selangor dan Negeri Sembilan.

MetMalaysia

JPS dalam satu kenyataan hari ini mengumumkan bahawa berdasarkan ramalan cuaca Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia), Sistem Panduan Banjir Kilat Asia Tenggara-Oceania (SAOFFGS) dan model ramalan banjir JPS, terdapat risiko banjir kilat di beberapa kawasan di negeri tersebut sepatutnya hujan lebat atau ribut petir yang ketara berlaku.

Baca Lagi | Sultan Selangor Menyeru Peminat untuk Bersikap Terbaik

Baca Lagi | Kim Jong-un berkata Matlamat Korea Utara adalah untuk Pasukan Nuklear Terkuat Dunia

Kawasan Terjejas

Di Johor, Johor Bahru (Jelutong, Tanjong dan Kupang) serta Pontian (Jeram Batu, Sungai Karang dan kawasan sekitarnya) merupakan kawasan yang terjejas manakala di Perak pula melibatkan Larut, Matang dan Selama (Hulu Selama, Hulu Ijok dan Selama. ).

Di Kedah, notis dikeluarkan untuk Bandar Baharu (Sungai Batu) dan Kulim (Terap); Temerloh (Semantan) dan Bentong (Sabai dan kawasan sekitarnya) di Pahang; Hulu Selangor (Ulu Bernam) dan Hulu Langat (Ulu Langat) di Selangor, serta Jelebu (Kenaboi, Glami Lemi dan kawasan sekitarnya) dan Kuala Pilah (Langkap dan kawasan sekitarnya) di Negeri Sembilan.

“Notis kesediaan ini telah dikeluarkan bagi membolehkan penduduk di kawasan berisiko bersiap sedia menghadapi kemungkinan banjir kilat bagi tempoh tersebut,” kata kenyataan itu.

Read Previous

Kim Jong-un berkata Matlamat Korea Utara adalah untuk Pasukan Nuklear Terkuat Dunia

Read Next

Aston Martin Racing Asia Mengadakan Acara Pengalaman di Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.