The Malaysia Post

Kim Jong-un berkata Matlamat Korea Utara adalah untuk Pasukan Nuklear Terkuat Dunia

Memiliki Tenaga Nuklear Paling Berkuasa di Dunia

Pemimpin Korea Utara Kim Jong-un berkata matlamat utama negaranya adalah untuk memiliki kuasa nuklear paling berkuasa di dunia, ketika beliau menaikkan pangkat berpuluh-puluh pegawai tentera yang terlibat dalam pelancaran peluru berpandu balistik terbesar Korea Utara baru-baru ini, lapor media kerajaan hari ini.

Pengumuman itu dibuat selepas Kim memeriksa ujian peluru berpandu balistik antara benua (ICBM) Hwasong-17 baharu negara itu, dan berjanji untuk menentang ancaman nuklear AS dengan senjata nuklear pada 18 November.

Kedaulatan

Membina tenaga nuklear adalah untuk melindungi maruah dan kedaulatan negara dan rakyat dengan pasti, dan “matlamat utamanya adalah untuk memiliki kuasa strategik paling berkuasa di dunia, kuasa mutlak yang belum pernah berlaku sebelum ini,” kata Kim dalam perintah mempromosikan pegawai.

Dia menggelar Hwasong-17 sebagai “senjata strategik terkuat di dunia” dan berkata ia menunjukkan keazaman dan keupayaan Korea Utara untuk akhirnya membina tentera terkuat di dunia.

Baca Lagi | 11 Juta Nombor Telefon Malaysia Didakwa Dijual Dalam Talian

Baca Lagi | Sultan Selangor Menyeru Peminat untuk Bersikap Terbaik

Koera Utara Membuat Lompatan

Para saintis Korea Utara telah membuat “lonjakan yang menakjubkan dalam pembangunan teknologi pelekap nuklear pada peluru berpandu balistik,” kata Kim, tanpa mengulas lanjut.

Sambil bergambar bersama saintis, jurutera, pegawai tentera dan lain-lain yang terlibat dalam ujian itu, Kim berkata beliau menjangkakan mereka akan terus mengembangkan dan mengukuhkan penghalang nuklear negara pada kadar yang luar biasa pantas.

Pekerja-pekerja itu mengeluarkan sumpah taat setia dan kepercayaan kepada parti pemerintah, berikrar untuk mempertahankan “kuasa mutlak” parti dan Kim, dan berikrar bahawa “peluru berpandu kami akan terbang dengan kuat hanya ke arah yang ditunjukkan” olehnya.

Mereka berkata Kim telah “berhati-hati mengajar kami satu demi satu” semasa pembangunan Hwasong-17.

Keupayaan Korea Utara

Mampu sampai ke tanah besar AS, pelancaran peluru berpandu itu mendorong Amerika Syarikat untuk meminta kenyataan presiden Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk meminta Korea Utara bertanggungjawab atas ujian peluru berpandunya, yang diharamkan oleh resolusi Majlis Keselamatan.

Jawatankuasa Tetap Perhimpunan Rakyat Tertinggi Korea Utara yang berkuasa menganugerahkan peluru berpandu Hwasong-17 gelaran “Wira dan Pingat Bintang Emas DPRK dan Darjah Kebesaran Bendera Negara Kelas Pertama”, KCNA melaporkan dalam kenyataan lain, menggunakan huruf awal nama rasmi negara itu, Republik Demokratik Rakyat Korea.

“(Peluru berpandu) dengan jelas membuktikan kepada dunia bahawa DPRK adalah kuasa nuklear sepenuhnya yang mampu menentang ketuanan nuklear imperialis AS dan menunjukkan sepenuhnya kekuatannya sebagai negara ICBM paling berkuasa,” kata KCNA.

Tembakan ujian itu menunjukkan bahawa Korea Utara akan bertindak balas terhadap “nuklear musuh dan konfrontasi penuh hadapan,” kata laporan itu.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Sultan Selangor Menyeru Peminat untuk Bersikap Terbaik

Read Next

Notis Kesediaan Banjir Dikeluarkan untuk Enam Negeri

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.