The Malaysia Post

11 Juta Nombor Telefon Malaysia Didakwa Dijual Dalam Talian

Kebocoran Data WhatsApp

Beberapa sumber melaporkan bahawa iklan telah disiarkan di forum komuniti penggodaman terkenal yang mendakwa menjual pangkalan data 2022 dengan 487 juta nombor mudah alih pengguna WhatsApp. Daripada jumlah itu, 11 juta adalah nombor Malaysia.

Selain Malaysia, kebocoran itu termasuk akaun dari 84 negara. Menurut sumber itu, negara yang mempunyai jumlah akaun yang paling banyak digodam ialah Mesir dengan 44,823,547, Itali dengan 35,677,323, dan AS dengan 32,315,282. Malaysia menduduki tempat ke-12 tertinggi dengan 11,675,894.

Ini adalah jumlah pengguna yang meresahkan yang terjejas oleh kebocoran WhatsApp. Maklumat itu boleh digunakan oleh penyerang untuk serangan pancingan data, dan WhatsApp mempunyai kira-kira dua bilion pengguna aktif bulanan di seluruh dunia.

Penyelidik Berita Siber Melaporkan Kebocoran

Atas permintaan, penjual pangkalan data WhatsApp berkongsi sampel data dengan penyelidik Cybernews — mereka yang pertama kali melaporkan kebocoran itu. Sebagai sampel, penjual berkongsi 1097 UK dan 817 nombor pengguna AS. Dengan lebih banyak penyiasatan, nombor yang dimasukkan dalam sampel disahkan pengguna WhatsApp.

Baca Lagi | Adakah Malaysia Semakin Baik?

Baca Lagi | Wan Rosdy mengangkat sumpah sebagai MB Pahang untuk Penggal Kedua

Penjual, bagaimanapun, tidak menyatakan bagaimana mereka memperoleh pangkalan data. Tetapi selalunya, pembuangan data besar-besaran yang disiarkan dalam talian ternyata diperoleh dengan mengikis — yang melanggar Syarat Perkhidmatan WhatsApp.

“Pada zaman ini, kita semua meninggalkan jejak digital yang besar — dan gergasi teknologi seperti Meta harus mengambil semua langkah berjaga-jaga dan cara untuk melindungi data tersebut… Kita harus bertanya sama ada klausa tambahan ‘mengikis atau penyalahgunaan platform tidak dibenarkan dalam Syarat dan Syarat’ sudah memadai.

Kenyataan Mantas Sasnauskas

Aktor ancaman tidak mengambil berat tentang syarat tersebut, jadi syarikat harus mengambil langkah tegas untuk mengurangkan ancaman dan mencegah penyalahgunaan platform dari sudut teknikal,” kata Ketua pasukan penyelidik Cybernews Mantas Sasnauskas.

Cybernews menghubungi syarikat induk WhatsApp, Meta, tetapi tidak menerima respons segera. Tetapi buat masa ini, adalah disyorkan untuk sentiasa berwaspada terhadap sebarang panggilan daripada nombor tidak diketahui, panggilan tidak diminta dan mesej.

Jangan klik atau buka sebarang pautan yang mencurigakan dan dayakan pengesahan dua langkah untuk terus melindungi akaun WhatsApp anda jika anda belum berbuat demikian.

Read Previous

Wan Rosdy mengangkat sumpah sebagai MB Pahang untuk Penggal Kedua

Read Next

Sultan Selangor Menyeru Peminat untuk Bersikap Terbaik

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.