The Malaysia Post

Wan Rosdy mengangkat sumpah sebagai MB Pahang untuk Penggal Kedua

Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail mengangkat sumpah

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jelai Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail mengangkat sumpah sebagai menteri besar Pahang bagi penggal kedua hari ini.

Istiadat itu diadakan di hadapan Pemangku Raja Pahang Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah di Balairung Seri Istana Abu Bakar di sini.

Turut hadir Tengku Arif Bendahara Tengku Muhammad Iskandar Ri’ayatuddin Shah Al-Sultan Abdullah dan Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Seri Dr Sallehuddin Ishak.

Wan Rosdy, yang juga Pengerusi Barisan Nasional (BN) Pahang Pahang dipilih untuk menerajui pentadbiran negeri Pahang buat pertama kali pada 15 Mei 2018, menggantikan Menteri Besar Pahang Tan Sri Adnan Yaakob ke-14.

Ketua Umno Bahagian Cameron Highlands Dikekalkan Negeri Jelai

Pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15), Wan Rosdy yang juga ketua Umno bahagian Cameron Highlands mengekalkan kerusi DUN Jelai untuk penggal kelima dengan majoriti 6,983 undi.

Baca Lagi | Honor Magic Vs akan Dijual Di Luar China, Adakah Ia Akan Diutamakan ke Malaysia?

Baca Lagi | Adakah Malaysia Semakin Baik?

Pelantikan Wan Rosdy mendapat perkenan Tengku Hassanal, yang turut bersetuju dengan pembentukan kerajaan negeri BN dan Pakatan Harapan (PH) selepas tiada parti memperoleh majoriti mudah 22 kerusi untuk membentuk kerajaan negeri sendiri selepas PRU15.

Pada pilihan raya itu, BN memenangi 16 kerusi, kurang satu daripada Perikatan Nasional (PN), manakala PH memenangi lapan kerusi.

Kerusi DUN Tioman Ditangguh

Terdapat 42 kerusi di DUN Pahang, tetapi pengundian PRU15 bagi kerusi DUN Tioman ditangguhkan kepada 7 Dis berikutan kematian calon PN Md Yunus Ramli, 61, pada hari pengundian 19 Nov lepas.

Walaupun dengan keputusan pilihan raya kerusi Tioman, tiada parti masih boleh mendapat majoriti mudah untuk membentuk kerajaan negeri.

Read Previous

Anwar masuk sebagai Perdana Menteri di Perdana Putra

Read Next

11 Juta Nombor Telefon Malaysia Didakwa Dijual Dalam Talian

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.