The Malaysia Post

Bersatu No. 2 berkata wakil rakyat boleh menggantikan harapan Tioman yang meninggal dunia pagi ini pada hari pengundian

Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu

Timbalan Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu mengucapkan takziah kepada keluarga Md Yunus Ramli, calon DUN Tioman, yang meninggal dunia awal pagi tadi.

“Kami mendoakan agar rohnya tenang,” katanya kepada pemberita selepas membuang undi di pusat mengundi di Sekolah Agama Rendah Al-Ithidayah di Tambun di sini.

Ahmad Faizal

Ahmad Faizal juga berpendapat pengundian akan diteruskan bagi kerusi DUN Pahang selepas kematian orang PAS itu dan berharap Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan membuat keputusan yang baik mengenai tindakan seterusnya.

“Sejujurnya saya fikir wakil calon akan mengambil tempatnya untuk kerusi itu. Tetapi saya tidak tahu apa yang SPR akan lakukan mengenainya.

Baca Lagi | Pahang bukan lagi kubu kuat Umno, berkemungkinan akan beralih kepada Perikatan hasil seri Tuan Ibrahim

Baca Lagi | PRU15: Pengundi teruja tiba awal di pusat mengundi di seluruh negara

“Proses pengundian telah dilakukan, dan saya fikir ia akan menjadi tidak adil untuk calon lain juga. Saya tidak begitu pasti tentang perkara ini, tetapi berdasarkan pemahaman saya, saya berpendapat peraturan itu sekiranya calon mati atau mati selepas menang, wakil calon boleh mengangkat sumpah untuk penggantian,” katanya.

SPR Digantung

SPR menangguhkan pengundian bagi kerusi Tioman sejurus sebelum pusat mengundi dibuka pada pukul 8 pagi.

Md Yunus meninggal dunia jam 3.30 pagi tadi di Hospital Rompin, Pahang.

Kematiannya disahkan Ahli Jawatankuasa PAS Pusat Wan Rohimi Wan Daud kepada Bernama.

Ketua PAS cawangan Sungai Puteri

Md Yunus, 61, dari PAS sebelum ini pernah bertanding di kerusi yang sama pada PRU14 dan menjawat jawatan Ketua Cawangan PAS Sungai Puteri.

Pada PRU15, kerusi DUN Tioman menyaksikan pertembungan lima penjuru antara Yunus, Sulaiman Bakar (Bebas), Osman A. Bakar (Pejuang), Mohd Fadzli Mohd Ramly (Pakatan Harapan), dan Datuk Seri Mohd Johari Hussain (Barisan Nasional).

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

PRU15: Pengundi teruja tiba awal di pusat mengundi di seluruh negara

Read Next

Realiti diperkukuh kini boleh membantu anda mencari tempat liputan setempat di Peta Google

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.