The Malaysia Post

Ahmad Faizal mahu inkues ke atas Malaysia yang tersingkir di Kejohanan AFF B-23

Menteri Belia dan Sukan Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu menggesa bedah siasat terhadap kekalahan memalukan Malaysia kepada Laos dalam kejohanan AFF Bawah 23 tahun di Kemboja.

Beliau berkata pihak yang bertanggungjawab seperti Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) harus menyelesaikan punca masalah kerana Laos pernah menjadi pemain bola sepak di Asia Tenggara.

“Saya rasa semua pihak yang terlibat dalam bola sepak perlu mencari jalan dan bekerja keras untuk mengembalikan kegemilangan bola sepak negara,” katanya pada sidang media selepas perhimpunan bulanan kementerian di Institut Sukan Negara (NSI) di sini hari ini.

Skuad Malaysia di bawah kendalian Brad Maloney tersingkir daripada kejuaraan selepas tewas dua kali kepada Laos dalam Kumpulan B, 2-1 pada Jumaat dan 2-0 malam tadi.

Format kejohanan ditukar selepas dua pasukan lain dalam kumpulan — juara bertahan Indonesia dan Myanmar — menarik diri pada saat akhir akibat pandemik Covid-19, memaksa Malaysia menentang Laos dua kali, dengan hanya satu pasukan layak ke separuh akhir.

Ahmad Faizal menggesa semua pihak termasuk pemain dan peminat melihat perkara itu secara holistik dalam usaha memulihkan bola sepak Malaysia.

“Adalah tidak bererti menukar jurulatih, pengurusan atau presiden FAM sekiranya keseluruhan ekosistem sukan itu tidak diperbetulkan. Untuk membetulkan keadaan, mulakan dengan diri kita sendiri; peminat harus mendekati perkara itu dengan cara membantu dan bukannya konfrontasi atau merosakkan,” tambahnya.

Berdasarkan ranking dunia pasukan senior terkini yang dikemas kini oleh Fifa pada 10 Feb, Malaysia berada di kedudukan ke-154 dunia manakala Laos berada 33 anak tangga lebih rendah di tangga ke-187.

Dalam hal lain, Ahmad Faizal berharap Malaysia dapat mengekalkan momentum prestasi baik mereka pada Kejohanan Berpasukan Badminton Asia (BATC) baru-baru ini.

“Saya dapat lihat dalam badminton, kekuatan mental sangat penting. Untuk memastikan pemain kita sentiasa berada dalam keadaan terbaik dari segi mental, perkara yang berkaitan dengan isu di luar sukan tidak seharusnya disensasikan.

“Semua pihak termasuk Persatuan Badminton Malaysia dan penyokong harus memberi kerjasama. Kami mempunyai pasukan yang baik mampu mencabar yang terbaik di dunia pada kejohanan akan datang,” katanya.

Di BATC, pasukan lelaki negara menewaskan juara bertahan Indonesia 3-0 pada perlawanan akhir untuk menjulang trofi buat kali pertama manakala skuad wanita tewas 0-3 kepada Korea Selatan pada separuh akhir.

Baca Lagi | Ahmad Faizal mahu inkues ke atas Malaysia yang tersingkir di Kejohanan AFF B-23

Pencapaian itu menjadikan tiket pasukan Malaysia ke pusingan akhir Piala Thomas dan Piala Uber di Bangkok, Thailand pada Mei.

Read Previous

Kini terdapat laman web rasmi Nintendo Malaysia

Read Next

Mahkamah menolak saman fitnah Tajuddin terhadap Khalid Samad, NSTP, KiniTV

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.