The Malaysia Post

Kini terdapat laman web rasmi Nintendo Malaysia

Nintendo mengumumkan pelancaran laman web rasminya untuk Malaysia melalui halaman Facebook Asia Tenggara. Sudah tiba masanya Malaysia mempunyai tapak Nintendonya sendiri, tetapi masih tidak jelas apa maksudnya untuk rakyat Malaysia. Adakah eShop Malaysia akan datang tidak lama lagi?

Selain poster merah besar yang memaparkan Mario mengumumkan pelancaran tapak rasmi Nintendo Malaysia di Facebook, Nintendo tidak benar-benar memberikan banyak maklumat tentang mengapa laman web itu adalah masalah besar. Kapsyen hanya menyatakan bahawa tapak web itu “kini dibuka” dengan pautan yang membawa anda ke tapak itu sendiri.

“Kami dengan sukacitanya mengumumkan pelancaran “Laman Web Rasmi Nintendo” untuk penduduk Malaysia. Kami akan menyediakan pelbagai maklumat mengenai Nintendo, termasuk konsol Nintendo Switch, perisian permainan dan watak daripada siri permainan seperti Super Mario dan The Legend of Zelda,” kata Nintendo.

Pada masa ini, laman web hanya menyediakan maklumat asas mengenai Nintendo Switch dan permainan tertentu yang tersedia di platform. Anda akan dapat mencari maklumat tentang permainan utama seperti Pokemon Arceus dan Animal Crossing, tetapi anda tidak akan menemui senarai penuh permainan yang tersedia melalui Nintendo eShops antarabangsa. Maklumat itu juga tidak termasuk harga Malaysia — sebenarnya, tiada senarai harga langsung untuk halaman permainan.

Jika anda berminat untuk membeli permainan itu, anda perlu mengklik pada “Senarai Peruncit” — yang memberi kami jawapan kepada “Adakah terdapat eShop sekarang?” jawapannya adalah tidak. Senarai peruncit termasuk pautan ke MaxSoft — syarikat Singapura yang bertindak sebagai pengedar dan wakil rasmi Nintendo di Asia Tenggara, serta pautan ke halaman Lazada rasmi dan halaman Shopee mereka.

Menyemak bahagian perkhidmatan pembaikan/perkhidmatan pelanggan mereka juga, mereka hanya memberikan maklumat hubungan untuk satu “pusat servis Nintendo yang dibenarkan”. Menurut pusat perkhidmatan itu, mereka berada di bawah syarikat yang sama dengan MaxSoft Singapore, tetapi terletak di Petaling Jaya dan telah berada di sana selama “lebih sepuluh tahun”.

Nampaknya pelancaran laman web rasmi Nintendo Malaysia tidak semestinya bermaksud pelancaran Nintendo eShop rasmi — dan juga tidak bermaksud mana-mana kedai rasmi Nintendo yang bukan dari MaxSoft. Sebenarnya, nampaknya MaxSoft dan Nintendo sedang membuat pakatan yang lebih kukuh bersama-sama, tetapi saya mengharapkan lebih banyak pusat servis Nintendo rasmi di Malaysia selain yang ada di PJ.

Baca Lagi | Kini terdapat laman web rasmi Nintendo Malaysia

Selain itu, Nintendo Asia Tenggara juga mengumumkan laman web rasmi untuk Filipina. Belum ada laman rasmi untuk Indonesia, walaupun permintaan tinggi mengikut ruangan komen.

Read Previous

Kluster pendidikan semakin meningkat di Malaysia, kata Dr Noor Hisham

Read Next

Ahmad Faizal mahu inkues ke atas Malaysia yang tersingkir di Kejohanan AFF B-23

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.