The Malaysia Post

Skuad lelaki Malaysia menamatkan dominasi Indonesia untuk memenangi Kejohanan Berpasukan Badminton Asia 2022

Pasukan lelaki Malaysia merangkul kejuaraan pertama Kejohanan Berpasukan Badminton Asia (BATC) dengan kemenangan 3-0 ke atas juara bertahan Indonesia di sini hari ini.

Kemenangan Malaysia ke atas pasukan kedua Indonesia melenyapkan harapan musuh ketat mereka untuk merangkul kejuaraan BATC keempat berturut-turut sejak kejohanan bermula pada 2016.

Pada perlawanan pembukaan, juara All England Malaysia Lee Zii Jia bermula dengan cemerlang apabila tewas kepada Chico Aura Dwi Wardoyo 14-21 pada perlawanan pertama.

Didorong oleh 200 penonton tuan rumah di Pusat Konvensyen Setia City, Zii Jia meningkatkan serangan dengan beberapa siri serangan berapi-api yang menyaksikan pemain nombor tujuh dunia itu mendahului 16-6 ke atas pemain Indonesia berusia 23 tahun itu sebelum mengesahkan tempat itu. permainan kedua pada 21-12.

Dalam permainan getah, Zii Jia terbukti terlalu kuat untuk Chico, menewaskannya 21-10 untuk memberikan mata pertama untuk Malaysia.

Pada perlawanan seterusnya, pemenang pingat gangsa Sukan Olimpik Tokyo 2020, Aaron Chia-Soh Wooi Yik terpaksa mengharungi 56 minit untuk menewaskan Leo Rolly Carnando-Daniel Marthin, yang menduduki ranking ke-28 dunia.

Pemain nombor tujuh dunia Aaron-Wooi Yik tewas pada perlawanan pertama 17-21 tetapi bangkit untuk memenangi perlawanan kedua 21-13. Rakyat Malaysia merangkul permainan getah yang menegangkan itu 21-18 untuk meletakkan Malaysia dua di atas.

Pemain muda Ng Tze Yong kemudian bangkit untuk memastikan mata kejuaraan buat tuan rumah.

Tze Yong yang berusia 21 tahun, yang menduduki tempat ke-47 dunia, mempamerkan aksi cemerlang apabila menundukkan pemain nombor 90 dunia, Ikhsan Leonardo Imanuel Rumbay dalam perlawanan lurus.

Selepas memenangi perlawanan pertama 21-14, Tze Yong mengekalkan momentum pada perlawanan kedua sebelum melakukan pukulan kencang untuk menamatkan perlawanan 21-15 dan menobatkan Malaysia sebagai raja baharu Asia.

Orang ramai menjadi liar. Pasukan Malaysia bergegas ke gelanggang untuk meraikan kemenangan bersejarah itu.

Ia adalah balas dendam manis buat Malaysia, kerana mereka tewas 1-3 kepada Indonesia pada final 2020 di Manila, Filipina.

Walaupun tewas kepada Malaysia, Indonesia masih mampu tersenyum kerana pasukan wanita mereka memenangi gelaran BATC pertama mereka awal hari ini.

Baca Lagi | Skuad lelaki Malaysia menamatkan dominasi Indonesia untuk memenangi Kejohanan Berpasukan Badminton Asia 2022

Indonesia menewaskan Korea Selatan 3-1 dalam perlawanan akhir wanita.

The Tengku Permaisuri of Selangor, Tengku Permaisuri Norashikin, watched the men’s final and graced the prize presentation ceremony.

Read Previous

Muda mengesahkan bertanding dalam pilihan raya sulung di Johor di bawah bendera sendiri

Read Next

Mufti Pulau Pinang berkata ibu Hindu harus mendapat hak penjagaan tetapi anak-anak mesti kekal Islam

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.