The Malaysia Post

Mufti Pulau Pinang berkata ibu Hindu harus mendapat hak penjagaan tetapi anak-anak mesti kekal Islam

Mufti Pulau Pinang Datuk Seri Wan Salim Wan Mohd Noor berkata ibu Hindu Loh Siew Hong sepatutnya mendapatkan semula hak penjagaan ketiga-tiga anaknya tetapi berkata mereka mesti kekal beragama Islam walaupun ditukar secara unilateral sebagai bawah umur oleh bekas suaminya.

Free Malaysia Today (FMT) melaporkan beliau berkata bahawa membalikkan penukaran agama mereka adalah “tidak praktikal” dan mungkin “lebih merumitkan keadaan”, dan mereka harus kekal sebagai Muslim untuk kebaikan semua.

Kenyataan itu dibuat selepas ketua Pasukan Tindakan Indira Gandhi (Ingat) Arun Dorasamy dilaporkan mendesak penukaran agama kanak-kanak itu dibatalkan.

“Melakukan itu hanya akan merosakkan hubungan baik penganut Hindu dengan umat Islam di negara ini.

“Dari perspektif Islam, kepercayaan seseorang terhadap Islam tidak boleh diterbalikkan melalui keputusan mahkamah, tetapi hanya jika orang itu secara sukarela mahu meninggalkan Islam tanpa sebarang tekanan daripada sesiapa,” katanya dipetik portal berita itu.

Wan Salim menambah bahawa pihak berkuasa harus membenarkan Loh bertemu dengan anak-anaknya sesuka hati mereka di tempat yang dianggap selamat, dan dia boleh membawa anak-anaknya pulang ke rumah secara berkala di bawah pengawasan polis.

“Islam tidak menghalang ahli keluarga berlainan agama untuk tinggal di bawah satu bumbung. Malah, mereka juga boleh berkongsi makan bersama-sama asalkan makanan itu tidak dianggap haram,” katanya.

Wan Salim juga dilaporkan mencadangkan supaya anak-anak Loh dihantar ke sekolah berasrama penuh, di mana kebajikan dan keselamatan mereka boleh dijaga.

“Saya membuat cadangan ini, yang terbaik untuk kanak-kanak, supaya kita dapat menyelesaikan masalah yang kita hadapi.

“Dengan cara ini, tiada pihak yang diambil kesempatan dan, pada masa yang sama, melindungi sensitiviti umat Islam yang percaya bahawa tangan tersembunyi sedang mendesak untuk membatalkan penukaran agama kanak-kanak itu kepada Islam,” kata Wan Salim.

Anak kembar Loh berusia 14 tahun dan anak lelaki berusia 10 tahun kini berada di bawah jagaan Jabatan Kebajikan Masyarakat Perlis sementara menunggu keputusan permohonan habeas corpus yang ditetapkan untuk didengar esok, di Mahkamah Tinggi di Kuala Lumpur.

Anak-anak Loh telah dibawa pergi daripadanya pada 2019 manakala dia dimasukkan ke hospital dengan kecederaan yang didakwanya ditimbulkan oleh bekas suaminya, Nagashwaran Muniandy, yang sejak itu memeluk Islam dan kemudian menukar agama anak-anak pasangan itu secara rahsia.

Penukaran itu berlaku walaupun Mahkamah Persekutuan pada 2018 memutuskan dalam kes ibu Hindu M. Indira Gandhi bahawa penukaran agama unilateral kanak-kanak bawah umur adalah menyalahi undang-undang dan tidak berperlembagaan.

Loh telah memperoleh hak penjagaan sementara anak-anaknya pada Julai 2019 sementara menunggu penceraiannya, tetapi kes mahkamahnya ditangguhkan apabila negara itu memasuki sekatan Covid-19 pada Mac 2020.

Loh akhirnya mendapat hak penjagaan penuh anak-anaknya pada Mac 2021. Dia terus mencari mereka supaya akhirnya boleh membawa mereka pulang.

Pada 16 Februari lalu, Mufti Perlis Datuk Mohd Asri Zainul Abidin mengakui dalam video yang dimuat naik di akaun Facebooknya bahawa tiga beranak itu telah memeluk Islam secara unilateral pada Julai 2020 oleh bapa mereka sebelum dia dipenjarakan atas tuduhan dadah.

Tambahnya, Jabatan Agama Islam Perlis tidak bertanyakan tentang keberadaan ibu itu dan anak-anak itu tidak berdaftar dengan Jabatan Pendaftaran Negara.

Baca Lagi | Mufti Pulau Pinang berkata ibu Hindu harus mendapat hak penjagaan tetapi anak-anak mesti kekal Islam

Asri juga mendakwa kanak-kanak itu tidak mahu kembali ke Loh dan menegaskan bahawa penukaran agama kanak-kanak di bawah umur itu adalah sah walaupun penghakiman mahkamah penting melarang penukaran agama secara unilateral.

Read Previous

Skuad lelaki Malaysia menamatkan dominasi Indonesia untuk memenangi Kejohanan Berpasukan Badminton Asia 2022

Read Next

‘God Save The Queen’: Mesej mencurah-curah selepas Ratu Elizabeth positif Covid

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.