The Malaysia Post

‘God Save The Queen’: Mesej mencurah-curah selepas Ratu Elizabeth positif Covid

Berita bahawa Ratu Elizabeth Britain telah diuji positif untuk Covid-19 mengundang kejutan, kebimbangan dan mesej muhibah dari seluruh negara pada hari Ahad, dengan ahli politik dan orang ramai bersedia agar lelaki berusia 95 tahun itu pulih.

Pada hari yang basah dan bergelora, beberapa pelancong berkumpul di pintu gerbang Istana Windsor di mana permaisuri menerima rawatan perubatan untuk gejala ringan. Yang lain pergi ke dalam talian untuk menyatakan sokongan dan papan mesej di London Underground menggesa raja untuk “bertenang”.

Ramai berkata mereka bimbang dengan berita itu selepas raja paling lama memerintah di dunia menarik diri daripada beberapa acara berprofil tinggi dan bermalam di hospital Oktober lalu, mencetuskan kebimbangan mengenai kesihatannya.

Julie dan Rupert Wills, melawat Windsor di barat London, berkata mereka menyayangi ratu itu “sedikit sebanyak”, dengan Rupert menghormati keupayaannya untuk “senyap-senyap meneruskan” sesuatu. Sanil Solanki, 43, menyifatkan dia sebagai ibu negara.

Bagi Gerard Smith yang berusia 19 tahun, berita itu mengejutkan. “Semua orang suka dia,” katanya. “Dia tidak boleh berbuat salah kepada sesiapa. Dia berada di sana sepanjang hidup saya dan sepanjang hayat hampir semua orang. Sedih mendengarnya. Semoga dia berjaya melaluinya.”

Perdana Menteri Britain, Boris Johnson mengetuai maklum balas rasmi, berkata beliau pasti beliau bercakap untuk negara apabila beliau mendoakan agar permaisuri cepat sembuh dan cepat kembali ke kesihatan yang baik.

Ketua pembangkang Keir Starmer berkata: “Semoga cepat sembuh Puan.” Ramai ahli politik lain hanya menulis tweet “God Save The Queen”.

Kedutaan AS di London menyampaikan ucapan selamat. Ketua menteri Gibraltar, Fabian Picardo, menyifatkan ratu itu sebagai “batu” merujuk kepada landskap wilayah British.

Sokongan meluas untuk permaisuri itu menyusuli ulang tahun awal bulan ini apabila dia secara senyap-senyap menandakan 70 tahun di atas takhta, kerajaan British pertama yang berbuat demikian.

Istana berkata permaisuri menunjukkan simptom ringan dan dijangka meneruskan “tugas ringan” sepanjang minggu akan datang.

Selaras dengan itu, permaisuri mengeluarkan kenyataan tidak lama selepas itu memuji pasukan lencong wanita Britain untuk pingat emas Olimpik mereka di Beijing.

Baca Lagi | ‘God Save The Queen’: Mesej mencurah-curah selepas Ratu Elizabeth positif Covid

“Saya tahu bahawa komuniti dan penduduk tempatan anda di seluruh United Kingdom akan menyertai saya dalam menyampaikan ucapan selamat kami kepada anda, jurulatih anda dan rakan serta keluarga yang telah menyokong anda dalam kejayaan besar anda,” katanya.

Read Previous

Mufti Pulau Pinang berkata ibu Hindu harus mendapat hak penjagaan tetapi anak-anak mesti kekal Islam

Read Next

Ex-Johor MB Dr Sahruddin aims to defend Bukit Kepong seat for Perikatan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.