The Malaysia Post

Ex-Johor MB Dr Sahruddin aims to defend Bukit Kepong seat for Perikatan

Bekas menteri besar Johor Datuk Dr Sahruddin Jamal berkata beliau yakin akan mempertahankan kerusi DUN Bukit Kepong menjelang pilihan raya negeri bulan depan.

Penyandang berusia 47 tahun itu yakin Parti Pribumi Bersatu Malaysia berkemungkinan akan mengekalkannya untuk mempertahankan kerusi Johor utara di bawah gabungan Perikatan Nasional (PN) untuk pilihan raya negeri 12 Mac ini.

“Insya-Allah saya akan dikekalkan di kerusi DUN saya.

“Bagaimanapun, saya serahkan kepada pucuk pimpinan parti untuk mengumumkan secara rasmi pencalonan saya bagi kerusi DUN Bukit Kepong,” kata Dr Sahruddin semasa majlis makan malam media PN Johor di Hotel Sunway Big Box di Sunway City di sini malam tadi.

Turut hadir Timbalan Ketua Bersatu Johor Senator Md Nasir Hashim dan anggota kanan parti yang lain.

Beliau sebelum ini ditanya sama ada gabungan PN telah memilih calon baharu atau akan mengekalkannya untuk DUN Bukit Kepong.

Dr Sahruddin, yang juga setiausaha PN Johor dan juga Bersatu, berkata beliau telah melakukan banyak usaha untuk menambah baik kawasan itu dari segi pembangunan dan program sejak memenangi kerusi itu pada pilihan raya umum 2018.

Beliau menjelaskan kebanyakan masjid serta semua jenis sekolah di kawasan itu telah dijaga dengan baik di bawah pengawasannya sebagai wakil rakyat.

Dr Sahruddin berkata sepanjang penggalnya, beliau telah memberi penekanan kepada pendidikan berkualiti untuk masyarakat Bukit Kepong.

“Bagi saya, pendidikan itu penting. Itulah sebabnya saya menyokong dan menjaga kebanyakan sekolah di kawasan saya.

“Ini tidak kira sama ada sekolah rendah, menengah, agama, kebangsaan dan juga jenis vernakular,” kata pengamal perubatan terlatih itu.

Dr Sahruddin berkata profesionnya sebagai seorang doktor telah mendorongnya untuk melihat bahawa semua masyarakat Bukit Kepong, serta mereka yang berada dalam kawasan parlimen Pagoh, diberikan akses kepada pendidikan berkualiti.

Beliau berkata ini penting memandangkan Pagoh, di mana Bukit Kepong terletak, dikenali sebagai hab pendidikan dengan pelbagai institusi dan universiti dalam kawasan itu.

Ketika ditanya sama ada beliau akan menjadi calon menteri besar PN Johor, Dr Sahruddin berkata keputusan itu terpulang kepada kepimpinan parti.

Mengenai khabar angin sebelum ini yang menunjukkan beliau akan bertanding di kerusi parlimen pada pilihan raya umum akan datang, Dr Sahruddin berkata masih terlalu awal untuk membincangkan pencalonannya bagi kerusi persekutuan.

Baca Lagi | Ex-Johor MB Dr Sahruddin aims to defend Bukit Kepong seat for Perikatan

“Apa yang pasti saya akan bertanding dalam pilihan raya negeri dan fokus saya sekarang adalah untuk mempertahankan kerusi saya,” katanya sambil menambah bahawa beliau telah melakukan persiapan awal termasuk kemungkinan bertanding dalam pertandingan pelbagai penjuru.

Read Previous

‘God Save The Queen’: Mesej mencurah-curah selepas Ratu Elizabeth positif Covid

Read Next

Kluster pendidikan semakin meningkat di Malaysia, kata Dr Noor Hisham

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.