The Malaysia Post

Muda mengesahkan bertanding dalam pilihan raya sulung di Johor di bawah bendera sendiri

Perikatan Demokratik Bersatu Malaysia

Credits: yimg

Perikatan Demokratik Bersatu Malaysia (Muda) akan menghadapi pilihan raya negeri Johor menggunakan logonya sendiri, kata presiden Syed Saddiq Syed Abdul Rahman.

Beliau berkata keputusan untuk bertanding menggunakan logo Muda sendiri adalah kerana pilihan raya negeri Johor adalah pilihan raya sulung parti.

“Ini adalah pilihan raya pertama kita dan kita akui kita underdog tetapi mahu memberikan tawaran terbaik kesungguhan dan pembaharuan dasar untuk menjadi Pembangkang, atau insya-Allah pada masa depan (dalam) kerajaan.

“Tetapi pembangkang bersatu yang bermaruah dan berprinsip akan sentiasa mempertahankan isu-isu rakyat di Dewan Undangan Negeri. Itulah sebabnya kami akan menggunakan logo dan identiti Muda,” katanya kepada Sinar Harian dalam satu wawancara yang diterbitkan hari ini.

Syed Saddiq mengakui banyak yang diharapkan daripada Muda dalam penampilan sulung pemilihannya, dan mengulangi bahawa niat partinya adalah ikhlas dan mahu memenuhi keperluan pengundi, terutama yang lebih muda.

“Saya harap pemuda Johor memberi peluang kepada calon Muda dalam pilihan raya untuk membuktikan diri mereka,” katanya dipetik berkata.

Ahli Parlimen Muar itu memberitahu akhbar harian Melayu bahawa parti itu masih belum memutuskan sama ada beliau perlu bertanding dalam pilihan raya negeri kerana keutamaan adalah untuk meletakkan muka baharu dan membina portfolio Muda.

Itulah yang mendorong Muda mengumumkan setiausaha agungnya Amira Aisya Abd Aziz sebagai calon pertamanya untuk calon pilihan raya Johor pada 14 Februari.

“Sebab utama kami mencalonkan Amira Aisya dahulu, dan bukannya saya atau pemimpin lain, kerana kami ingin menonjolkan pemimpin baharu yang segar dan berwawasan, serta wanita yang berpandangan ke hadapan untuk membentuk Muda.

“Ia kerana kita tidak nampak hanya seorang tokoh atau individu. Muda lebih besar daripada Syed Saddiq sahaja dan saya terhutang budi kepada ramai pemimpin muda dan akar umbi yang telah berjuang dan berkhidmat selama ini.

Baca Lagi | Muda mengesahkan bertanding dalam pilihan raya sulung di Johor di bawah bendera sendiri

“Kami tidak mengharapkan jawatan, kontrak atau perjanjian kerana kami tahu apabila kami menyertai Muda [dan] ini adalah permulaan politik, kami tidak baik untuk melakukannya, tidak ada sokongan yang luar biasa, rangkaian di setiap kampung,” Syed Saddiq memberitahu Sinar Harian.

Amira Aisya, 27, akan membida kerusi Puteri Wangsa.

Read Previous

Junta Myanmar, kerajaan yang digulingkan berjuang untuk mendapatkan pengiktirafan di mahkamah tertinggi PBB

Read Next

Skuad lelaki Malaysia menamatkan dominasi Indonesia untuk memenangi Kejohanan Berpasukan Badminton Asia 2022

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here