The Malaysia Post

Junta Myanmar, kerajaan yang digulingkan berjuang untuk mendapatkan pengiktirafan di mahkamah tertinggi PBB

Junta tentera Myanmar akan mengambil bahagian dalam perbicaraan di mahkamah tertinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di The Hague minggu depan walaupun terdapat aduan daripada lawan politik bahawa ini boleh memberikannya pengiktirafan antarabangsa tanpa kedudukan undang-undang.

Perbicaraan itu akan menangani pertikaian bidang kuasa yang timbul daripada tuntutan Gambia yang difailkan pada 2019 di Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ), juga dikenali sebagai Mahkamah Dunia, menuduh Myanmar melakukan pembunuhan beramai-ramai terhadap penduduk minoriti Muslim Rohingya.

Lebih 730,000 Rohingya melarikan diri dari Myanmar selepas tindakan keras yang diketuai tentera pada 2017 dan dipaksa ke kem-kem kosong di seberang sempadan di Bangladesh. Penyiasat PBB membuat kesimpulan bahawa kempen ketenteraan telah dilaksanakan dengan “niat genosid”.

Sebelum kejatuhan kerajaan awam Aung San Suu Kyi kepada rampasan kuasa tentera setahun lalu, beliau mempertikaikan dakwaan pembunuhan beramai-ramai terhadap tentera yang dibawa oleh Gambia, sebuah negara Afrika yang kebanyakannya beragama Islam yang disokong dalam kes ini oleh Pertubuhan Kerjasama Islam 57 negara.

Kini, wakil junta dijangka menghadiri perbicaraan maya di ICJ ― yang mengendalikan pertikaian antara negeri ― menangani bantahan awal terhadap bidang kuasa yang difailkan oleh Myanmar pada Januari 2021. Perbicaraan ditetapkan untuk bermula pada hari Isnin.

Sebilangan badan PBB telah menjemput wakil junta ke mesyuarat walaupun tentera Myanmar tidak mempunyai kedudukan rasmi di ibu pejabat Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di New York. Jawatankuasa kelayakan Perhimpunan Agung PBB memutuskan pada Disember untuk menangguhkan keputusan mengenai perkara itu.

Dalam pada itu, jawatankuasa tauliah telah membenarkan Kyaw Moe Tun, wakil kerajaan yang digulingkan dalam rampasan kuasa tentera 1 Februari 2021, untuk kekal dalam jawatan.

Anggota NUG berkata awal minggu ini bahawa Kyaw Moe Tun, yang kerajaan bayangan turut dinamakan untuk mewakilinya di The Hague, adalah “satu-satunya orang yang diberi kuasa untuk terlibat dengan mahkamah bagi pihak Myanmar”.

“Junta bukan kerajaan Myanmar,” kata Christopher Sidoti, seorang peguam hak asasi manusia dan bekas anggota misi pencarian fakta PBB di Myanmar.

“Junta tidak mempunyai kuasa mahupun keupayaan untuk bertindak sebagai kerajaan Myanmar di dalam atau luar negara. Tetapi dengan hadir di hadapan ICJ, itulah yang akan cuba dilakukannya,” kata Sidoti kepada Reuters.

“Rakyat Myanmar jelas menolak junta, dengan jelas bahawa tentera tidak mewakili mereka,” kata Tun Khin, presiden Pertubuhan Rohingya Burma UK, merujuk kepada satu siri protes popular terhadap pemerintahan tentera.

“Semua masyarakat antarabangsa, termasuk ICJ, harus mendengar ini, dan tidak meminjamkan sebarang bentuk legitimasi kepada junta.”

Baca Lagi | Junta Myanmar, kerajaan yang digulingkan berjuang untuk mendapatkan pengiktirafan di mahkamah tertinggi PBB

ICJ masih belum mempertimbangkan merit tuduhan pembunuhan beramai-ramai itu. Suu Kyi pada Disember 2019 menggesa Mahkamah Dunia untuk menolak dakwaan Gambia, menafikan pembunuhan beramai-ramai dan mengatakan ICJ tidak sepatutnya mempunyai bidang kuasa. Tetapi NUG berkata awal bulan ini ia menerima bidang kuasa ICJ untuk mendengar dakwaan itu.

Read Previous

Pengurus McDonald’s Seremban dipanggil kerana menganiaya kakitangan disleksia

Read Next

Muda mengesahkan bertanding dalam pilihan raya sulung di Johor di bawah bendera sendiri

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.