The Malaysia Post

Marcos mahu kehadiran tentera untuk mempertahankan perairannya di Laut China Selatan

Calon presiden Filipina Ferdinand Marcos Jr. berkata beliau mahu negaranya mempunyai kehadiran tentera di Laut China Selatan, “bukan untuk menembak ke atas” kapal tetapi untuk mempertahankan perairannya dalam pertikaian lama dengan China.

Marcos, anak kepada mendiang autokrat dengan nama yang sama, mengetuai tinjauan pendapat menjelang pilihan raya 9 Mei dan kelihatan bersedia untuk melengkapkan penjenamaan semula yang luar biasa bagi nama keluarga itu 36 tahun selepas pemberontakan “kuasa rakyat” menamatkan pemerintahan bapanya.

Dalam perbahasan kempen pertama yang disiarkan di televisyen, dengan hanya empat daripada 10 calon mengambil bahagian, Marcos mengapungkan idea untuk menempatkan kapal tentera laut atau kapal pengawal pantai di laluan air strategik yang dipertikaikan untuk membolehkan nelayan menangkap ikan dengan bebas.

Marcos, 64, berkata beliau tidak akan mengutamakan penyelesaian ketenteraan kepada pertikaian Laut China Selatan dan akan meneruskan “pendekatan yang betul” untuk melaksanakan dasar penglibatan dengan China.

“Sebab mengapa saya bercakap tentang meletakkan kehadiran tentera di sana adalah supaya kerajaan mempunyai kehadiran di sana untuk menunjukkan kepada China bahawa kita mempertahankan apa yang kita anggap sebagai perairan wilayah kita,” kata Marcos.

Tindakan tegas China terhadap tuntutannya di Laut China Selatan telah menimbulkan aduan berulang daripada Filipina, Malaysia, Vietnam, Brunei dan Taiwan, yang kesemuanya mempunyai tuntutan yang bersaing. Amerika Syarikat juga telah berulang kali mengutuk dasar China.

Tribunal antarabangsa pada 2016 membatalkan dakwaan China terhadap hampir semua Laut China Selatan yang kaya dengan sumber, yang juga merupakan laluan perdagangan utama, tetapi Beijing tidak mengiktiraf keputusan itu.

Marcos menyifatkan hubungan Filipina dengan sekutu perjanjian pertahanan lama Amerika Syarikat sebagai istimewa dan “sangat penting”, sambil menambah bahawa dia perlu “menjalani garis yang sangat, sangat halus” antara China dan Amerika Syarikat.

Baca Lagi | Marcos mahu kehadiran tentera untuk mempertahankan perairannya di Laut China Selatan

Marcos berdepan dengan tiga pencabar lain dalam perdebatan itu. Terdapat 10 calon secara keseluruhan, tetapi hanya empat pencabar utama yang lain, tiada seorang pun yang hadir. 

Read Previous

Inisiatif JaminKerja 2022 untuk mewujudkan 600,000 pekerjaan berdasarkan konsep ‘jobs guarantee’

Read Next

Dua bekas pegawai polis memberi keterangan membela diri mengenai penahanan George Floyd

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.