The Malaysia Post

Dua bekas pegawai polis memberi keterangan membela diri mengenai penahanan George Floyd

Dua bekas pegawai polis Minneapolis, Tou Thao dan J. Alexander Kueng, memberitahu hakim AS semalam mereka merancang untuk memberi keterangan dalam pembelaan mereka sendiri terhadap tuduhan persekutuan bahawa mereka melanggar hak sivil George Floyd semasa penahanan maut pada 2020.

Seorang peguam untuk Thomas Lane, pegawai polis ketiga yang dibicarakan di Mahkamah Daerah AS di St. Paul, sebelum ini berkata Lane juga akan memberi keterangan dalam pembelaannya sendiri, tetapi memberitahu Hakim Paul Magnuson semalam bahawa Lane masih mempertimbangkan keputusannya.

Derek Chauvin, pegawai polis kulit putih yang disabitkan pada perbicaraan negeri berasingan tahun lalu kerana membunuh Floyd, telah pun mengaku bersalah atas tuduhan persekutuan kerana melanggar hak sivil lelaki kulit hitam berusia 46 tahun itu dengan gagal memberikan bantuan perubatan.

Sebuah video telefon bimbit menunjukkan Floyd yang hampir mati, digari merayu untuk nyawanya sebelum jatuh tidak bergerak ketika Chauvin melutut lehernya selama lebih sembilan minit menyebabkan kemarahan pada Mei 2020, mendorong bantahan besar setiap hari terhadap perkauman dan kekejaman polis di bandar-bandar di seluruh dunia.

Remaja yang membuat video itu, Darnella Frazier, adalah saksi terakhir yang dipanggil oleh pendakwa raya dari bahagian hak sivil Jabatan Kehakiman AS sebelum mereka merehatkan kes mereka pada hari Isnin selepas kira-kira tiga minggu memberi keterangan.

Dia menangis dalam beberapa saat selepas mengambil pendirian, mendorong hakim, yang telah cuba mengehadkan paparan emosi di hadapan juri, untuk menghentikan prosiding.

“Saya minta maaf, saya tidak boleh melakukannya, saya minta maaf,” katanya tentang memberi keterangan, gemetar.

Frazier, kini seorang pelajar berusia 18 tahun, kembali ke tempat duduk kemudian untuk mengatakan dia mula merakam kerana jelas kepadanya bahawa Floyd memerlukan bantuan.

“Dia hanya kelihatan kalah di lapangan,” katanya, mengulangi keterangan yang diberikannya pada perbicaraan negeri Chauvin di Minneapolis musim bunga lalu. “George Floyd mengulangi dirinya berulang kali dia tidak boleh bernafas. Saya bertanya kepada pegawai itu, ‘Berapa lama anda perlu menahan seseorang yang mengatakan dia tidak boleh bernafas.’”

Pendakwa raya berhujah bahawa Thao, Kueng dan Lane semua mempunyai kewajipan untuk campur tangan untuk menghalang Chauvin daripada membunuh Floyd.

Mereka semua mengaku tidak bersalah dan akan bergilir-gilir membentangkan kes pembelaan mereka melalui peguam mereka mulai hari ini.

Peguam untuk Kueng dan Lane telah menyatakan bahawa mereka adalah pemula hanya beberapa hari daripada apa yang mereka pertikaikan sebagai program latihan yang tidak mencukupi oleh Jabatan Polis Minneapolis. Peguam untuk ketiga-tiga lelaki telah berkata mereka semua berusaha untuk menjaga keperluan perubatan Floyd tetapi akhirnya tidak boleh bertanggungjawab atas kelakuan maut Chauvin.

Pendakwa raya telah memanggil pegawai dari Jabatan Polis Minneapolis untuk memberi keterangan bahawa pelatih diberitahu bagaimana boleh berbahaya untuk tidak menggulung orang yang dihalang di sisi mereka dan bahawa mereka mesti campur tangan jika mereka melihat salah laku.

Baca Lagi | Dua bekas pegawai polis memberi keterangan membela diri mengenai penahanan George Floyd

Chauvin dijangka dijatuhkan hukuman penjara lebih dua dekad, dan tiga bekas rakan sekerjanya akan berdepan hukuman penjara selama bertahun-tahun jika sabit kesalahan. Mereka juga menghadapi perbicaraan negeri berasingan pada bulan Jun atas tuduhan membantu dan bersubahat dalam pembunuhan Floyd.

Read Previous

Marcos mahu kehadiran tentera untuk mempertahankan perairannya di Laut China Selatan

Read Next

RM9.5 juta diterima peguam Shafee daripada Najib bukan pinjaman, mahkamah memberitahu

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.