The Malaysia Post

Badan Peguam Malaysia menggesa Singapura tidak menghukum mati orang Sabah dengan IQ 67

Badan Peguam Malaysia hari ini menggesa kerajaan Singapura meringankan hukuman mati terhadap warga Malaysia, Pausi Jefridin dan warga Singapura Roslan Bakar, kerana kedua-duanya mempunyai kecacatan intelek.

AG Kalidas, presiden Badan Peguam Malaysia, merujuk kepada hukuman mati yang dijadualkan terhadap Pausi dan Roslan pada 16 Februari di Singapura atas sabitan mengedar dadah.

“Kedua-dua lelaki itu mengalami beberapa bentuk kecacatan intelek,” katanya.

Menurut rangkaian Twitter pergerakan hak asasi manusia Transformative Justice Collective pada 12 Februari, Pausi dan Roslan telah ditangkap pada 2008 dan dijatuhi hukuman mati pada April 2010 atas kesalahan pengedaran dadah.

Pergerakan itu menambah peguam untuk Pausi dan Roslan pada 2017 memohon agar mereka dijatuhkan hukuman penjara seumur hidup dengan berhujah bahawa mereka adalah kurier dan mengalami kelainan minda akibat fungsi intelek yang berkurangan, tetapi Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Rayuan Singapura menolak dalam 2017 dan 2018 permohonan mereka untuk hukuman semula.

Memetik penghakiman Mahkamah Tinggi di Singapura yang menolak permohonan untuk menjatuhkan hukuman semula terhadap kedua-dua mereka, Badan Peguam Malaysia hari ini menyatakan bahawa peguam Pausi telah — semasa permohonan untuk menjatuhkan hukuman semula — memberitahu mahkamah bahawa anak guamnya mempunyai tahap IQ 67, dan “mempunyai perkembangan minda yang terhenti atau terencat akibat pendidikannya yang sangat rendah dan terhad”.

Memetik penghakiman mahkamah yang sama, Badan Peguam Malaysia menyatakan bahawa peguam Roslan juga memberitahu mahkamah bahawa anak guamnya mempunyai “kapasiti terhad untuk penghakiman, membuat keputusan, pemikiran berbangkit, kawalan impuls dan fungsi eksekutif.”

“Disebabkan keterbatasan kognitif mereka, individu ini sering mengalami stigma dan diskriminasi yang berkaitan dengan ketidakupayaan mereka.

“Dalam kes ini, keadaan intelek Pausi dan Roslan mungkin telah menyumbang kepada penilaian buruk mereka terhadap risiko yang sangat serius dalam bersetuju untuk menjalankan perbuatan yang menjadi asas kepada pertuduhan jenayah mereka,” kata Badan Peguam Malaysia.

Badan Peguam Malaysia seterusnya menegaskan bahawa Konvensyen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Mengenai Hak Orang Kurang Upaya (CRPD) melarang pelaksanaan hukuman mati ke atas orang cacat mental, dan menyatakan bahawa kedua-dua Malaysia dan Singapura telah menandatangani konvensyen antarabangsa ini.

Sambil mengiktiraf dasar ketat Singapura mengenai pengedaran dadah, Badan Peguam Malaysia menyatakan harapan bahawa Singapura akan mengekalkan komitmennya yang dibuat di bawah CRPD.

“Justeru, Badan Peguam Malaysia dengan rendah hati menyeru Kerajaan Singapura untuk mempertimbangkan untuk memberikan pengampunan kepada Pausi dan Roslan,” kata Kalidas dalam menggesa agar kedua-dua mereka tidak dihukum mati.

“Walaupun kami memahami dan menghormati proses kehakiman Singapura, kami berharap pengampunan masih boleh diberikan kepada mereka.

“Hukuman mati adalah tindakan hukuman yang tidak boleh diubah, dan kami meminta Kerajaan Singapura mempertimbangkan kelemahan kognitif Pausi dan Roslan, dan sama ada melaksanakan hukuman mati itu wajar. Keadaan itu memerlukan kemanusiaan dan belas kasihan,” kata Badan Peguam Malaysia.

Sebelum ini, Singapura pada November 2021 merancang untuk melaksanakan hukuman mati kepada seorang lagi warganegara Malaysia yang disabitkan kesalahan sama atas tuduhan mengedar dadah, Nagaenthran K Dharmalingam yang mempunyai IQ 69. Hukuman mati Nagaenthran ditangguhkan, kerana dia menghadapi cabaran mahkamah berterusan terhadap hukuman itu kerana kecacatan mentalnya dan ia masih belum didengar dan diputuskan oleh mahkamah.

Baca Lagi | Badan Peguam Malaysia menggesa Singapura tidak menghukum mati orang Sabah dengan IQ 67

Kumpulan hak asasi manusia Lawyers for Liberty hari ini berkata adalah tidak boleh diterima untuk melaksanakan Pausi, apabila mahkamah Singapura belum memutuskan kes Nagaenthran yang menimbulkan persoalan mengenai kesahihan hukuman mati terhadap orang kurang upaya mental dengan tahap IQ di bawah 70.

Read Previous

Anwar: MoU Pakatan-Putrajaya terbatal sekiranya undang-undang anti lompat tidak bermesyuarat di Parlimen akan datang

Read Next

Menang menentang Kean Yew akan menjadi penambah keyakinan, kata Zii Jia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.