The Malaysia Post

Menang menentang Kean Yew akan menjadi penambah keyakinan, kata Zii Jia

Pemain perseorangan lelaki terkemuka negara Lee Zii Jia tidak lagi mahu bermain biola kedua kepada juara dunia Loh Kean Yew apabila Malaysia menentang Singapura dalam Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2022 pada Rabu.

Tewas kepada Kean Yew dalam dua pertemuan terakhir mereka daripada empat pertembungan keseluruhan, Zii Jia mahu menggunakan perlawanannya menentang bekas di Pusat Konvensyen Setia City kali ini untuk bangkit semula.

Selepas musim 2021 yang tidak konsisten, juara bertahan All England berusia 23 tahun itu berharap kemenangan ke atas Kean Yew akan meningkatkan lagi keyakinannya untuk musim yang lebih baik selepas meninggalkan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) baru-baru ini.

“Sudah tentu saya mahu membalas dendam, dia juga akan berjuang untuk kemenangan. Jadi saya rasa kami berdua tidak mahu kalah kali ini. Dalam perlawanan saya sebelum ini (dengannya), saya cedera, tetapi secara jujur, dia bermain dengan baik pada hari itu, walaupun saya tidak cedera, saya tidak begitu yakin untuk menang.

“Kini nampaknya dia sudah menjadi pemain yang lebih stabil dan matang. Menang menentangnya sangat penting untuk meningkatkan keyakinan saya,” kata pemain nombor tujuh dunia itu kepada pemberita selepas latihan rasmi pertama pasukan di sini hari ini.

Untuk rekod, Zii Jia menewaskan Kean Yew pada Cabaran Antarabangsa Smiling Fish 2016 dan Terbuka China Fuzhou 2019, tetapi gagal mengatasi pemain berusia 24 tahun itu pada Terbuka Perancis 2021 dan final Terbuka Hylo 2021 di Jerman, apabila dia terpaksa menarik diri akibat kecederaan.

Mengulas lanjut, Zii Jia berkata skuad negara juga tidak seharusnya memandang rendah cabaran Jepun dan India walaupun mereka tidak menghantar pasukan terhebat mereka, dan menyeru rakan sepasukannya untuk memberikan tumpuan sepenuhnya dalam mencapai empat teratas bagi memastikan tempat dalam Thomas Piala di Bangkok, Mei depan.

Ditanya mengenai pemain termuda dalam pasukan, Jacky Kok Jing Hong, yang akan membuat penampilan sulung dalam kejohanan berpasukan, Zii Jia berharap pemain berusia 20 tahun itu dapat belajar sesuatu dan menimba pengalaman pada pertemuan itu.

“Saya mengenalinya sejak kecil, kami berasal dari kampung dan kelab yang sama iaitu ASRC (Kelab Raket Alor Setar) di Alor Setar. Saya sangat gembira dengan persembahannya sejak kebelakangan ini,” katanya.

Sementara itu, Jacky yang muncul juara di Terbuka Sweden bulan lalu, tidak mahu memberi tekanan kepada dirinya sendiri dengan memikirkan status lawannya, sebaliknya berazam untuk memberikan yang terbaik jika diberi peluang beraksi.

“Tanggungjawab dalam pasukan senior lebih berat daripada junior. Bagaimanapun, saya sedang mencari keyakinan dan belajar daripada senior supaya saya dapat mencabar lawan yang lebih berpengalaman…saya tidak boleh tergesa-gesa, saya perlu mengambil langkah demi langkah,” katanya.

Pemain lain dalam skuad negara kali ini ialah pemain perseorangan Ng Tze Yong, Aidil Sholeh Ali Sadikin, Leong Jun Hao dan Lim Chong King, manakala pemenang pingat gangsa Olimpik Tokyo 2020 Aaron Chia-Soh Wooi Yik mengetuai Goh Sze Fei-Nur Izzuddin Rumsani dan Man Wei Chong-Tee Kai Wun dalam acara beregu.

Baca Lagi | Menang menentang Kean Yew akan menjadi penambah keyakinan, kata Zii Jia

Selepas bertemu Singapura pada Rabu, Malaysia akan meneruskan kempen Kumpulan B menentang Kazakhstan pada Khamis dan Jepun pada hari berikutnya. Hanya dua pasukan teratas dalam setiap kumpulan mara ke separuh akhir.

Read Previous

Badan Peguam Malaysia menggesa Singapura tidak menghukum mati orang Sabah dengan IQ 67

Read Next

Inisiatif JaminKerja 2022 untuk mewujudkan 600,000 pekerjaan berdasarkan konsep ‘jobs guarantee’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.