The Malaysia Post

Pemimpin Hong Kong ‘menyesal’ kerana barisan panjang di tengah lonjakan Covid

Pemimpin Hong Kong, Carrie Lam, berkata dia “sangat menyesal dan cemas” mengenai penantian yang lama untuk penduduk menjalani ujian atau memasuki kemudahan pengasingan selepas sejumlah rekod kes koronavirus baharu menyebabkan pihak berkuasa bergelut.

Jangkitan harian Covid-19 Hong Kong hampir dua kali ganda kepada rekod 1,161 kes semalam ketika hab kewangan global itu menghadapi lonjakan pesat yang boleh menimbulkan ujian terbesar bagi dasar “sifar dinamik”nya.

Menulis di halaman Facebook rasminya pada malam Rabu, Lam berkata bahawa kerajaan sedang berusaha keras untuk meningkatkan kapasiti dan jangkitan yang merebak pantas, melanda tempat seperti rumah jagaan warga emas, adalah perkara terakhir yang dia mahu lihat.

“Saya sangat percaya bahawa semua orang menghargai kakitangan perubatan barisan hadapan kami, berharap untuk meneruskan kehidupan harian mereka seperti biasa, dan ingin membantu Hong Kong mengatasi wabak itu,” katanya.

Hong Kong telah melaporkan hampir 4,000 jangkitan sejak dua minggu lalu, meningkat daripada hanya dua pada Disember, menjadikan jumlahnya kepada lebih 17,000 sejak wabak itu bermula pada 2020, dengan 215 kematian, walaupun angka itu lebih rendah daripada bandar-bandar utama lain di negara itu. dunia.

Pihak berkuasa telah bertindak balas dengan langkah paling keras sejak bermulanya wabak itu, yang menyebabkan peningkatan sosial dan ekonomi terhadap 7.5 juta penduduk di bandar itu.

Hong Kong telah berpegang pada strategi yang digunakan oleh tanah besar China untuk menyekat semua wabak coronavirus secepat mungkin untuk menghapuskan virus itu.

Kira-kira 200,000 penduduk dan pelawat di Discovery Bay, kawasan yang menempatkan ramai ekspatriat, telah diarah melakukan ujian Covid-19 selepas kerajaan menyatakan ia mengesan coronavirus dalam sampel kumbahan.

Orang ramai berpusu-pusu ke pusat ujian di seluruh bandar, dengan beberapa penduduk mengadu bahawa mereka lebih cenderung dijangkiti semasa beratur.

Lazimnya, beribu-ribu penduduk diberi mandat setiap hari untuk menguji sama ada mereka pernah ke kawasan di mana jangkitan dikesan.

Lam berkata bandar itu tidak dapat mencuba untuk hidup dengan virus itu, seperti yang dilakukan oleh kebanyakan negara lain di dunia, kerana lebih daripada 50 peratus warga emas belum diberi vaksin.

Baca Lagi | Pemimpin Hong Kong ‘menyesal’ kerana barisan panjang di tengah lonjakan Covid

Kira-kira 80 peratus daripada penduduk bandar telah mendapat sekurang-kurangnya satu suntikan vaksin tetapi ramai warga emas telah teragak-agak.

Dua pesakit warga emas berusia 70-an meninggal dunia akibat coronavirus, kata pihak berkuasa semalam.

Read Previous

#DeleteSpotify menyebabkan heboh di media sosial

Read Next

Menara TM disenaraikan untuk dijual, harga tidak didedahkan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.