The Malaysia Post

Menara TM disenaraikan untuk dijual, harga tidak didedahkan

Bangunan ibu pejabat Telekom Malaysia Berhad Menara TM telah diletakkan di pasaran pada harga yang tidak didedahkan hari ini.

Iklan yang dilihat di StarBiz hari ini berkata penjualan Menara TM sedang dijalankan melalui pernyataan minat dan tarikh tutup jualan peringkat pertama adalah pada 12 tengah hari pada 18 Mac.

Realtors WTW Real Estate Sdn Bhd telah dilantik untuk menjalankan penjualan bangunan tersebut.

Pada 2019, TM dilaporkan menjelaskan bahawa Menara TM telah pun dijual pada 2008, dan ia telah menduduki bangunan itu dengan aturan pajakan sejak itu.

Penjualan itu adalah sebahagian daripada transaksi yang melibatkan penjualan dan pajakan balik Menara TM, Menara Celcom, Kompleks TM Cyberjaya dan Wisma TM di Taman Desa) kepada Menara ABS Bhd pada harga RM1 bilion melalui terbitan sukuk.

Menara ikonik pegangan bebas 55 tingkat itu siap dibina pada 2001 dan terletak di sepanjang Jalan Pantai Baharu, Kuala Lumpur.

Ia terdiri daripada sejumlah 989,000 kaki persegi bangunan yang terdiri daripada menara pejabat, manakala 92,431 kaki persegi terdiri daripada pusat konvensyen, dewan serba guna, kompleks sukan, masjid dan helipad, antara lain.

Direka oleh Hijjas Kasturi Associates untuk menyerupai pucuk buluh yang bertunas, kompleks itu menelan belanja AS$160 juta (RM669 juta) untuk dibina dan dilancarkan secara rasmi pada 2003 oleh perdana menteri ketika itu Tun Dr Mahathir Mohamad.

TM dalam satu kenyataan hari ini berkata ia tidak terlibat dengan penjualan yang dimaksudkan oleh pemilik hartanah Menara ABS.

Syarikat telekomunikasi itu juga berkata ia dalam proses memindahkan pejabatnya ke hartanahnya sendiri di Kuala Lumpur dan Cyberjaya.

“Syarikat kini dalam proses memindahkan sebahagian besar pejabat korporatnya ke hartanah milik TM, termasuk TM Annexe 1 dan TM Annexe 2 serta hartanahnya di Cyberjaya, sebagai sebahagian daripada program pengoptimuman Syarikat untuk membolehkan kecekapan yang lebih tinggi. dan ketangkasan, dan untuk menampung keadaan kerja hibrid,” kata TM.

Pada Februari 2019, dilaporkan TM berhasrat untuk melupuskan dua menara pejabat yang bersebelahan dengan ibu pejabatnya Menara TM di Jalan Pantai Baharu, Kuala Lumpur.

Baca Lagi | Menara TM disenaraikan untuk dijual, harga tidak didedahkan

The Edge kemudian melaporkan TM mempelawa tawaran daripada pihak yang berminat untuk membuat tender 20 tingkat Menara Annex 1 TM dan 33 tingkat Menara Annex 2 TM.

Pengarah urusan dan ketua pegawai eksekutif Imri Mokhtar dipetik kemudian berkata hasil itu boleh digunakan untuk pelaburan lain yang memberikan pulangan yang lebih baik untuk syarikat itu.

Read Previous

Pemimpin Hong Kong ‘menyesal’ kerana barisan panjang di tengah lonjakan Covid

Read Next

Chen memecahkan rekod pesaing Hanyu di Beijing

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.