The Malaysia Post

#DeleteSpotify menyebabkan heboh di media sosial

Kontroversi seputar Spotify terus menjadi topik perdebatan di media sosial. Walaupun platform itu telah menyaksikan pemergian beberapa artisnya, kini pendengar yang memprotes terhadap gergasi Sweden itu. Puncanya, sekali lagi, adalah podcast Joe Rogan. Dan ia merupakan topik hangat di media sosial, terutamanya di Amerika Syarikat, di mana hashtags #DeleteSpotify atau #CancelSpotify mendapat momentum.

Adakah podcast yang paling banyak didengari di Spotify tidak disukai? Di rangkaian sosial, gesaan untuk memboikot semakin banyak disuarakan selepas skandal baharu melibatkan Joe Rogan muncul. Baru-baru ini, ramai artis memutuskan untuk berhenti daripada platform penstriman muzik kerana maklumat salah tentang pandemik Covid-19 dan vaksin yang disampaikan oleh hos. Walau bagaimanapun, kini petikan lama daripada podcastnya, “The Joe Rogan Experience,” yang telah menyebabkan bantahan di kalangan pengguna internet.

Hos radio nampaknya mengeluarkan kata-kata penghinaan “n***er” apabila bercakap dalam podcastnya, dan beberapa kali. Di TikTok, petikan ini telah menjadi tular selepas diambil oleh pengguna untuk mengecam ketiadaan tindakan platform Sweden. Ia adalah buzz buruk yang Spotify pasti boleh lakukan tanpa, kerana tapak itu sudah diserang sejak pemergian Neil Young.

Memandangkan skandal itu, Spotify mengumumkan bahawa ia telah mengalih keluar 70 rancangan di mana Joe Rogan menggunakan penghinaan kaum. Walau bagaimanapun, gerak isyarat ini jelas tidak mencukupi untuk sesetengah pelanggan. Di Amerika Syarikat, hashtag #BoycottSpotify, #DeleteSpotify, #CancelSpotify dan #ByeSpotify telah menghasilkan 160,969 tweet dalam bahasa Inggeris di Twitter sejak kemunculannya pada akhir Januari, menurut analisis dari Visibrain.

Di TikTok, hashtag #DeleteSpotify mempunyai lebih daripada 299,400 tontonan, #BoycottSpotify mencapai lebih daripada 518,700 tontonan, manakala #CancelSpotify meningkat kepada lebih daripada 2.8 juta tontonan. Serangan media sosial terhadap platform muzik penstriman, diketuai oleh ahli Generasi Z dan Y yang komited.

Baca Lagi | #DeleteSpotify menyebabkan heboh di media sosial

Di Instagram, Sophia Bush — yang membintangi siri One Tree Hill — telah menggunakan kemasyhurannya untuk mengecam komen yang dibuat oleh Joe Rogan, kedua-duanya mengenai pandemik Covid-19 dan penggunaan “kata-N” olehnya. Pelakon dan penerbit telah mengumumkan penarikan podcastnya “Work in Progress” daripada Spotify: “Mereka tidak memudahkannya,” katanya, bercakap mengenai platform penstriman. “Dia [Joe Rogan] sanggup membahayakan kamu untuk keuntungan. Ramai di antara kita sanggup kehilangan keuntungan untuk mempertahankan hak anda untuk hidup tanpa cedera, dan dimaklumkan secara fakta. Siapa yang anda fikir lebih bermotivasi?” dia membuat kesimpulan di Instagram.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Kakitangan Motorola Malaysia didakwa diupah dari China untuk mencuri teknologi walkie-talkie

Read Next

Pemimpin Hong Kong ‘menyesal’ kerana barisan panjang di tengah lonjakan Covid

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.