The Malaysia Post

Malaysia berhasrat untuk belajar daripada Thailand dalam usaha menggunakan ganja secara perubatan, kata pegawai Kementerian Kesihatan

Malaysia merancang untuk belajar daripada dasar ganja negara jiran Thailand dalam usahanya untuk menghalalkan penggunaan dadah untuk tujuan perubatan, kata seorang pegawai kementerian kesihatan hari ini, di negara di mana pemilikan boleh membawa hukuman mati sekarang.

Komen itu dibuat selepas menteri kesihatan Thai berkata beliau akan bertemu rakan sejawatannya dari Malaysia semasa mesyuarat menteri kesihatan Apec minggu depan di mana Thailand akan mempamerkan usahanya dalam menghalalkan ganja perubatan.

Dengan tradisi menggunakan kanabis untuk menenangkan kesakitan dan keletihan, Thailand menghalalkan ganja perubatan pada 2018, menjadi pada bulan Jun negara Asia pertama yang menyahkriminalisasi penanaman ganja dan penggunaannya dalam makanan dan minuman.

“Kami sedang membangunkan rangka kerja kami sendiri untuk penggunaan ganja untuk tujuan perubatan, dan ingin belajar dari Thailand,” kata pegawai Malaysia itu kepada Reuters dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan.

Kerajaan Malaysia berminat untuk belajar daripada rangka kerja Thailand untuk kegunaan perubatan, tambahnya.

Penanaman dan penggunaan ganja secara rekreasi kini adalah haram di Malaysia, dan memiliki lebih daripada 200 gram dadah itu memerlukan hukuman mati mandatori.

Tetapi Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin berkata import dan penggunaan ganja perubatan di bawah preskripsi doktor adalah dibenarkan jika ia berdaftar dan dilesenkan dengan Pihak Berkuasa Kawalan Dadah.

Pada April, Khairy berkata kerajaan mengalu-alukan kajian klinikal untuk kegunaan perubatan cannabidiol, bahan kimia dalam kanabis yang tidak memberikan “tinggi” kepada pengguna.

Bulan lalu, agensi berita negeri Bernama berkata Kementerian Kesihatan menyasarkan untuk mula mendaftar beberapa produk cannabidiol tahun depan selepas mengkaji keselamatannya, walaupun kelulusan untuk penanaman masih jauh.

Tiada komen segera daripada menteri undang-undang Malaysia.

Menteri Kesihatan Awam Thailand Anutin Charnvirakul, pemacu utama di sebalik pengesahan negaranya ganja untuk tujuan perubatan, menganggarkan industri itu boleh bernilai lebih AS$3 bilion (RM13.4 bilion) dalam tempoh lima tahun.

“Topik perbincangan adalah mengenai cara bersama-sama memajukan dasar seperti ini untuk mencipta manfaat, dari segi ekonomi dan perubatan,” katanya pada sidang akhbar di Bangkok.

“Kami mahu semua orang mengiktiraf harta tumbuhan ganja ini,” katanya hari ini. “Semakin ramai orang berminat dalam bidang ini, lebih banyak pembangunan dan penyelidikan (ia) akan dicipta.”

Thailand berkata polisi ganjanya meliputi tujuan perubatan dan kesihatan tetapi bukan penggunaan rekreasi, walaupun undang-undang yang dikeluarkan dengan tergesa-gesa telah mewujudkan ruang untuk kegunaan sedemikian.

Read Previous

Laporan siasatan deklasifikasi LCS: Perolehan kapal mungkin menelan kos kerajaan RM11.145b

Read Next

Remaja didakwa menyeludup 25 warga asing di Toyota Vellfire

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.