The Malaysia Post

Remaja didakwa menyeludup 25 warga asing di Toyota Vellfire

Seorang remaja dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini hari ini atas tuduhan menyeludup 25 pendatang warga Myanmar dengan menaiki kenderaan Toyota Vellfire awal bulan ini.

Bagaimanapun, tiada pengakuan direkodkan daripada remaja berusia 17 tahun itu selepas pertuduhan terhadapnya dibacakan di hadapan Hakim Azura Alwi kerana kes itu merupakan kesalahan keselamatan Sosma di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas 2012) yang akan dibicarakan di Mahkamah Tinggi. Mahkamah.

Remaja itu didakwa bersama seorang yang masih bebas melakukan kesalahan itu di Jalan Manjoi 3, Taman Sri Kuching di Sentul di sini pada 12.05 tengah hari 2 Ogos lalu.

Dia didakwa mengikut Seksyen 26A Akta Antipemerdagangan Orang dan Antipenyeludupan Migran (ATIPSOM) 2007 dan dibaca bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum 20 tahun dan juga boleh didenda atau kedua-duanya sekali, jika disabitkan kesalahan.

Pada prosiding hari ini, media tidak dibenarkan di mahkamah kerana kes itu melibatkan pesalah juvana.

Timbalan Pendakwa Raya Muhamad Zuraidi Zulkifli memberitahu pemberita selepas prosiding bahawa mahkamah menetapkan 17 Okt untuk sebutan kes bagi mendapatkan kebenaran memindahkan kes itu ke Mahkamah Tinggi untuk perbicaraan. Remaja itu tidak diwakili.

Media sebelum ini melaporkan polis menahan lelaki berusia 17 tahun yang diupah untuk mengangkut 25 PATI ke bandar ini selepas polis menahan Toyota Vellfire di Jalan Selinsing di sini.

Ketua Polis Daerah Sentul ACP Beh Eng Lai berkata MPV dipandu remaja itu dikesan sepasukan polis di Jalan Manjoi 3 di Taman Sri Kuching dekat sini pada 12.05 tengah hari.

Beliau berkata remaja itu mengingkari arahan polis dan melarikan diri sebelum merempuh seorang anggota polis trafik dan tiga kereta awam.

Siasatan awal mendapati remaja itu bersama rakan sejenayah yang melarikan diri membawa kesemua PATI dengan bayaran RM6,000 setiap seorang dari Rantau Panjang di Kelantan ke Kuala Lumpur.

Read Previous

Malaysia berhasrat untuk belajar daripada Thailand dalam usaha menggunakan ganja secara perubatan, kata pegawai Kementerian Kesihatan

Read Next

Ronaldo melemparkan ‘pembohongan’ mengenai masa depan Man Utd

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.